Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel meer mantelzorgers: ook Iris (12) zorgt voor zusje

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 16:53

Het aantal mantelzorgers in Limburg is flink gegroeid. In 2016 zijn er de helft meer dan in 2008. Ook steeds meer jongeren dragen zorg voor een ander.

Dat blijkt uit cijfers van GGD Zuid-Limburg en GGD Limburg-Noord. Die zijn gebaseerd op gegevens van Limburgers die mee hebben gedaan aan een vragenlijst, ook wel de gezondheidsmonitor genoemd. Zaterdag werden de mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje gezet.

Autistisch zusje
De 12-jarige Iris Steijns uit Margraten is een van de jongere mantelzorgers. Zij zorgt voor haar 11-jarig autistisch zusje Lotte tijdens het paardrijden, wandelen en fietsen.

​Intensief zorgen
In 2016 ging het om ongeveer 150.000 Limburgers die intensief zorgen voor een naaste. Het gaat dan om mantelzorgers die minstens acht uur per week zorg verlenen of dat al minimaal drie maanden doen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat nog altijd meer vrouwen mantelzorger zijn dan mannen. Het zijn na al die jaren overigens nog steeds vooral mensen in de leeftijd van 55 tot 64 jaar die zorgen voor anderen.

Zware wissel
Toch komt ook naar voren dat de zorg een zware wissel trekt op de
mantelzorgers. Het percentage mantelzorgers dat overbelast is, daalde dan wel maar aangezien er meer mantelzorgers zijn, steeg ook de groep die overbelast is. Het is vooral zwaar voor mantelzorgers die 75 jaar en ouder zijn.

De GGD verwacht dat mantelzorgers in de toekomst door vergrijzing nog meer nodig zullen zijn.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen