Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veel meer mantelzorgers: ook Iris (12) zorgt voor zusje

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 16:53

Het aantal mantelzorgers in Limburg is flink gegroeid. In 2016 zijn er de helft meer dan in 2008. Ook steeds meer jongeren dragen zorg voor een ander.

Dat blijkt uit cijfers van GGD Zuid-Limburg en GGD Limburg-Noord. Die zijn gebaseerd op gegevens van Limburgers die mee hebben gedaan aan een vragenlijst, ook wel de gezondheidsmonitor genoemd. Zaterdag werden de mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje gezet.

Autistisch zusje
De 12-jarige Iris Steijns uit Margraten is een van de jongere mantelzorgers. Zij zorgt voor haar 11-jarig autistisch zusje Lotte tijdens het paardrijden, wandelen en fietsen.

​Intensief zorgen
In 2016 ging het om ongeveer 150.000 Limburgers die intensief zorgen voor een naaste. Het gaat dan om mantelzorgers die minstens acht uur per week zorg verlenen of dat al minimaal drie maanden doen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat nog altijd meer vrouwen mantelzorger zijn dan mannen. Het zijn na al die jaren overigens nog steeds vooral mensen in de leeftijd van 55 tot 64 jaar die zorgen voor anderen.

Zware wissel
Toch komt ook naar voren dat de zorg een zware wissel trekt op de
mantelzorgers. Het percentage mantelzorgers dat overbelast is, daalde dan wel maar aangezien er meer mantelzorgers zijn, steeg ook de groep die overbelast is. Het is vooral zwaar voor mantelzorgers die 75 jaar en ouder zijn.

De GGD verwacht dat mantelzorgers in de toekomst door vergrijzing nog meer nodig zullen zijn.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen