Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel meer anonieme meldingen over misdaad in Limburg

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 15:43

De politie in Limburg kreeg vorig jaar 2342 anonieme tips over misdrijven in Limburg. Dat is een toename van 35 procent.

De tips die binnenkwamen bij Meld Misdaad Anoniem leidden tot 173 aanhoudingen, zo blijkt uit de jaarcijfers over 2020.

Lockdown
Ook landelijk steeg het aantal anonieme misdaadmeldingen fors: met meer dan 50 procent. De forse stijging is voor een deel toe te schrijven aan de lockdown: doordat mensen meer thuis waren, waren ze vaker getuige van drugshandel op straat en vanuit woningen. En niet alleen de getuigen van misdaden waren actiever, ook de criminelen zelf. Want ook het aantal meldingen over cybercrime nam toe.

Veel meldingen over geweld
Dat is ook terug te zien in Limburg. Veruit de meeste anonieme meldingen gingen over softdrugs: 1265. Dat is een stijging van 26 procent. Maar het aantal meldingen over geweld steeg het hardst, namelijk met 70 procent naar 139 meldingen. Ook het aantal financieel-economische delicten steeg hard, namelijk met 54 procent naar 106 meldingen. Daarnaast gingen de meeste meldingen over harddrugs (741 meldingen, stijging 43 procent) en diefstal of verduistering (83 meldingen, stijging 11 procent).

Door de tips werden, behalve de 173 aanhoudingen, ook 71.125 hennepplanten, 69 vuurwapens en 20 slag- en steekwapens in beslag genomen.

Limburg koploper
Als je kijkt naar het aantal tips per hoofd van de bevolking, is Limburg de absolute koploper. Per 10.000 inwoners werden 21 anonieme meldingen gedaan bij de politie. Ter vergelijking: landelijk lag het gemiddelde op 14,8 meldingen per 10.000 inwoners. Na Limburg komt de regio Zeeland-West-Brabant met 17,7 meldingen/10.000 inwoners, gevolgd door Rotterdam met 14,5 meldingen/10.000 inwoners. In de politieregio Midden-Nederland zijn de inwoners het minst geneigd criminelen anoniem te verlinken: daar kwamen vorig jaar 11,1 meldingen binnen per 10.000 inwoners.

Drugscriminaliteit
Limburgse zaken die dankzij anonieme meldingen werden opgelost en ook aandacht kregen in de media waren onder andere de vondst van 12 vuurwapens en 28 kilo heroïne in een woning aan de Anjelierstraat in Kerkrade. Een 28-jarige man werd in verband hiermee opgepakt. De straatwaarde van de harddrugs wordt geschat op zo'n 600.000 euro.

Lees ook: Twintiger opgepakt voor grote wapenvondst en kilo's heroïne

Een andere klapper was de vondst van 160 kilo aan grondstoffen voor harddrugs in een Venlose woning. De twee bewoners werden opgepakt.

Lees ook: Koppel uit Venlo gearresteerd in omvangrijk drugsonderzoek

Witwasonderzoek
Na tips via de anonieme tiplijn doorzocht de politie vorig jaar in Maastricht een woning aan de Antoon van Elenstraat. Daarbij werden onder andere mensen van forensische opsporing en speurhonden ingezet. De doorzoeking leidde tot de aanhouding van vijf mannen op verdenking van witwassen. De politie nam in dit onderzoek een auto, een scooter, kleding, telefoons, horloges en ruim 10.000 euro aan contant geld in beslag.

Lees ook: Vijf mannen aangehouden in witwasonderzoek

Illegale prostitutie
De oproep van de overheid om meer thuis te werken om de verspreiding van corona tegen te gaan, leidde op 1 november tot opmerkelijke aanhoudingen. Na een aantal anonieme tips ging de politie een kijkje nemen in een woning aan de Brialmontstraat in Venlo. Binnen bleek er sprake van een gevalletje 'heterdaad'. De betrokken personen zijn volgens de politie op de bon geslingerd. De gemeente Venlo bekijkt volgens de politie nog of het illegale bordeel tijdelijk wordt gesloten.

Lees ook: Illegale prostitutie in Venlose woning

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen