Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgse gemeenten voor vuurwerkverbod

Geplaatst opdonderdag 9 januari 2020 - 16:57

Veel fracties van Limburgse partijen zijn voor een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een rondgang van L1.

In onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo is een meerderheid van de partijen in de raad waarschijnlijk voor een vuurwerkverbod. De opvattingen variëren van een algeheel vuurwerkverbod tot het instellen van vuurwerkvrije zones. Heerlen heeft vlak voor de kerst unaniem ingestemd met een motie van de PvdD voor het instellen van vuurwerkvrije zones in 2020.

VVD en CDA zijn voor
Naast partijen als D66 en GroenLinks valt op dat ook een aantal fracties van CDA en VVD uitdrukkelijk voor een vuurwerkverbod zijn. Dit in tegenstelling tot de landelijke opvatting van deze partijen.

Fractievoorzitter Marianne Steenmetz van de VVD in Venlo geeft aan dat haar partij normaal gesproken geen voorstander van dit soort verboden is, maar dat de problematiek momenteel onaanvaardbaar is. "Wij zeggen als fractie volmondig ja tegen een verbod."

Motie
De VVD in Venlo heeft het initiatief genomen om samen op te trekken om een vuurwerkverbod te realiseren. In Maastricht is er al een motie van GroenLinks ingediend voor het gefaseerd invoeren van het vuurwerkverbod, te beginnen met vuurwerkvrije zones vanaf 2020. Deze motie wordt in de eerstvolgende raadsvergadering behandeld.

Een aantal fracties in de verschillende gemeenten geeft aan nog geen standpunt in te hebben genomen. Wel staat het bij elke partij op de agenda voor de eerstvolgende fractievergadering. Slechts enkele partijen hebben zich expliciet tégen een vuurwerkverbod uitgesproken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen