Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgers waren niet voorbereid op overstroming

Geplaatst opdinsdag 19 oktober 2021 - 13:25

Vóór de overstromingen van juli dit jaar waren veel inwoners van Noord- en Midden-Limburg niet voorbereid op een overstroming.

Ook een evacuatie vanwege een overstroming was voor driekwart van de inwoners geen punt van zorg. Dat blijkt uit een enquête onder inwoners in het gebied van de Veiligheidsregio Limburg-Noord over de overstroming in juli.

Het risico van een overstroming was voor deze zomer geen punt van zorg voor 63 procent van de respondenten. Nu het water is gezakt, is dat gedaald naar 37 procent.

Huis verlaten
Aan het onderzoek deden in totaal 2219 inwoners mee. Daarvan woonde 40 procent in een gebied waar inwoners het advies kregen te evacueren vanwege het hoogwater. Het overgrote deel trof na dat advies maatregelen om eigendommen te beschermen: 64 procent heeft inboedel hoger geplaatst, 42 procent plaatste zandzakken en 17 procent bracht spullen naar elders. Driekwart van deze mensen kreeg daarbij hulp van buren, vrienden of familie.

Onverwacht
De helft van de inwoners die te horen kregen dat ze hun woningen moesten verlaten, had helemaal niet verwacht dat ze zouden moeten evacueren. Ruim vier op de vijf mensen waren ook niet van plan om weg te gaan, tot ze het dringende advies kregen om te evacueren. Maar niet iedereen vertrok, blijkt uit het onderzoek. Vaak bleef een persoon achter om op het huis te letten, in een kwart van de gevallen bleef het hele huishouden gewoon thuis.

Bijna 10 procent van de respondenten hield ook daadwerkelijk schade aan de overstroming over.

Informatie onvoldoende
Over de informatieverstrekking van de Veiligheidsregio zijn de meningen verdeeld. Zo is de helft van de mensen niet tevreden over het NL-Alert dat verstuurd werd rond het hoogwater. Ze vonden vooral dat ze onvoldoende informatie kregen om de risico's in te schatten.

De online persconferenties van de Veiligheidsregio werden goed gevolgd. Ruim 70 procent keek er naar. Maar de reacties daarop zijn wisselend. Er waren ongeveer evenveel positieve als negatieve reacties op de informatie die in de persconferentie werd gegeven.

Onderzoek
Aan de hand van het onderzoek wil de veiligheidsregio meer inzicht krijgen in hoe inwoners van Noord- en Midden-Limburg de periode van hoogwater van 15 tot en met 18 juli, de evacuatie en de communicatie hebben ervaren. Met deze informatie wil de regio zich beter voorbereiden op toekomstige rampen en crises.

De veiligheidsregio kreeg van de respondenten een 6,7 als waardering voor hun werkzaamheden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen