Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgers staan stil bij dodenherdenking

Geplaatst opmaandag 4 mei 2015 - 14:46

Ook 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijven de meeste Limburgers dodenherdenking belangrijk vinden. Het overgrote deel zal maandagavond dan ook twee minuten stilte in acht nemen.

Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder 1424 Limburgers.

Belangrijk
86,0 procent van de Limburgers geeft aan de dodenherdenking op 4 mei belangrijk te vinden. En 78,8 procent zegt ook daadwerkelijk twee minuten stil te zijn.

Dit laatste percentage ligt wel ruim onder het landelijk gemiddelde van 87,6 procent. Vergeleken bij andere provincies scoort Limburg het laagst. Vooral in Groningen (93,1 procent) en Flevoland (93,2 procent) zijn veel mensen twee minuten stil voor de oorlogsslachtoffers.

Traditie
De traditie wordt dan ook zeer gewaardeerd. Slechts een krappe 14,5 procent geeft aan dat ze de herdenking in de huidige vorm achterhaald vinden, 72,6 procent is het daar niet mee eens.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de dodenherdenking worden alle slachtoffers in conflictgebieden herdacht, van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Hoewel de Tweede Wereldoorlog al 70 jaar geleden is, vinden veel Limburgers (54,6 procent) het toch belangrijk dat de nadruk op de slachtoffers van deze oorlog blijft liggen.

83,3 procent is het er dan ook niet mee eens dat de jaarlijkse dodenherdenking moet worden afgeschaft zodra alle mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, overleden zijn.

Duitse soldaten
Maar Limburgers zijn niet haatdragend. Ruim 55,4 procent geeft aan dat ze ook Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden, willen herdenken. Alleen in Groningen en Noord-Brabant sluit de meerderheid van de ondervraagden zich daarbij aan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ben jij stil tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
Luchtvervuiling in Limburg gedaald in 2015
Helft Limburgers wil vaker een referendum
Kwart Limburgers heeft wel eens burenruzie
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen