Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgers staan stil bij dodenherdenking

Geplaatst opmaandag 4 mei 2015 - 14:46

Ook 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijven de meeste Limburgers dodenherdenking belangrijk vinden. Het overgrote deel zal maandagavond dan ook twee minuten stilte in acht nemen.

Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder 1424 Limburgers.

Belangrijk
86,0 procent van de Limburgers geeft aan de dodenherdenking op 4 mei belangrijk te vinden. En 78,8 procent zegt ook daadwerkelijk twee minuten stil te zijn.

Dit laatste percentage ligt wel ruim onder het landelijk gemiddelde van 87,6 procent. Vergeleken bij andere provincies scoort Limburg het laagst. Vooral in Groningen (93,1 procent) en Flevoland (93,2 procent) zijn veel mensen twee minuten stil voor de oorlogsslachtoffers.

Traditie
De traditie wordt dan ook zeer gewaardeerd. Slechts een krappe 14,5 procent geeft aan dat ze de herdenking in de huidige vorm achterhaald vinden, 72,6 procent is het daar niet mee eens.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de dodenherdenking worden alle slachtoffers in conflictgebieden herdacht, van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Hoewel de Tweede Wereldoorlog al 70 jaar geleden is, vinden veel Limburgers (54,6 procent) het toch belangrijk dat de nadruk op de slachtoffers van deze oorlog blijft liggen.

83,3 procent is het er dan ook niet mee eens dat de jaarlijkse dodenherdenking moet worden afgeschaft zodra alle mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, overleden zijn.

Duitse soldaten
Maar Limburgers zijn niet haatdragend. Ruim 55,4 procent geeft aan dat ze ook Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden, willen herdenken. Alleen in Groningen en Noord-Brabant sluit de meerderheid van de ondervraagden zich daarbij aan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ben jij stil tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
Luchtvervuiling in Limburg gedaald in 2015
Helft Limburgers wil vaker een referendum
Kwart Limburgers heeft wel eens burenruzie
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen