Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgers staan stil bij dodenherdenking

Geplaatst opmaandag 4 mei 2015 - 14:46

Ook 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijven de meeste Limburgers dodenherdenking belangrijk vinden. Het overgrote deel zal maandagavond dan ook twee minuten stilte in acht nemen.

Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder 1424 Limburgers.

Belangrijk
86,0 procent van de Limburgers geeft aan de dodenherdenking op 4 mei belangrijk te vinden. En 78,8 procent zegt ook daadwerkelijk twee minuten stil te zijn.

Dit laatste percentage ligt wel ruim onder het landelijk gemiddelde van 87,6 procent. Vergeleken bij andere provincies scoort Limburg het laagst. Vooral in Groningen (93,1 procent) en Flevoland (93,2 procent) zijn veel mensen twee minuten stil voor de oorlogsslachtoffers.

Traditie
De traditie wordt dan ook zeer gewaardeerd. Slechts een krappe 14,5 procent geeft aan dat ze de herdenking in de huidige vorm achterhaald vinden, 72,6 procent is het daar niet mee eens.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de dodenherdenking worden alle slachtoffers in conflictgebieden herdacht, van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Hoewel de Tweede Wereldoorlog al 70 jaar geleden is, vinden veel Limburgers (54,6 procent) het toch belangrijk dat de nadruk op de slachtoffers van deze oorlog blijft liggen.

83,3 procent is het er dan ook niet mee eens dat de jaarlijkse dodenherdenking moet worden afgeschaft zodra alle mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, overleden zijn.

Duitse soldaten
Maar Limburgers zijn niet haatdragend. Ruim 55,4 procent geeft aan dat ze ook Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden, willen herdenken. Alleen in Groningen en Noord-Brabant sluit de meerderheid van de ondervraagden zich daarbij aan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ben jij stil tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
Luchtvervuiling in Limburg gedaald in 2015
Helft Limburgers wil vaker een referendum
Kwart Limburgers heeft wel eens burenruzie
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen