Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Limburgers nog steeds niet veilig tegen overstromingen

Geplaatst opzaterdag 22 december 2018 - 7:00

Zo'n 60.000 omwonenden van de Maas in Limburg zijn 25 jaar na de grote overstromingen van 1993, nog steeds niet veilig tegen hoogwater.

Als nu de watermassa voorbij komt die een kwarteeuw geleden een ravage aanrichtte, is de kans groot dat veel huizen opnieuw onder water komen te staan en duizenden mensen moeten evacueren. Die balans maakt dijkgraaf Patrick van der Broeck op.

Geëvacueerd
"Mijn rampscenario is dat ik geïnterviewd word midden in het water en dat een journalist mij vraagt, wat heb je nu al de afgelopen 25 jaar gedaan? Dat is mijn grootste nachtmerrie", legt de dijkgraaf uit. Tijdens de kerst van 1993 stond ruim 7 procent van Limburg onder water. Ruim 12.000 mensen werden toen geëvacueerd.

Zuid-Limburg veilig
Een jaar geleden werd bekend dat Zuid-Limburg inmiddels veilig is tegen overstromingen van de Maas. Door verdieping en verbreding van de rivier hoeven de omwonenden daar niet meer te vrezen voor hoogwater. Maar vooral in Noord-Limburg is de veiligheid nog steeds niet op orde.

Afbeelding: L1

Nooddijken
Op veel plaatsen, zoals in Well, liggen tijdelijke nooddijken die al lang niet meer voldoen aan de huidige normen. Het waterschap Limburg werkt nu op vijftien plekken tussen Thorn en Mook aan de Maas. Pas over vier tot vijf jaar zijn al die projecten afgerond. Dijkgraaf Van der Broeck: "Het heeft allemaal veel te lang geduurd en dat is ook mijn persoonlijke drijfveer om nu ook alles op alles te zetten om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen."

Herdenking
Zaterdag wordt de watersnoodramp van 1993 onder meer herdacht in Herten en Borgharen. Rond de kerstdagen zendt L1 een documentaire uit; De woedende Maas, 25 jaar later.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen