Zo'n 60.000 omwonenden van de Maas in Limburg zijn 25 jaar na de grote overstromingen van 1993, nog steeds niet veilig tegen hoogwater.
Als nu de watermassa voorbij komt die een kwarteeuw geleden een ravage aanrichtte, is de kans groot dat veel huizen opnieuw onder water komen te staan en duizenden mensen moeten evacueren. Die balans maakt dijkgraaf Patrick van der Broeck op.
Geëvacueerd
"Mijn rampscenario is dat ik geïnterviewd word midden in het water en dat een journalist mij vraagt, wat heb je nu al de afgelopen 25 jaar gedaan? Dat is mijn grootste nachtmerrie", legt de dijkgraaf uit. Tijdens de kerst van 1993 stond ruim 7 procent van Limburg onder water. Ruim 12.000 mensen werden toen geëvacueerd.
Zuid-Limburg veilig
Een jaar geleden werd bekend dat Zuid-Limburg inmiddels veilig is tegen overstromingen van de Maas. Door verdieping en verbreding van de rivier hoeven de omwonenden daar niet meer te vrezen voor hoogwater. Maar vooral in Noord-Limburg is de veiligheid nog steeds niet op orde.

Nooddijken
Op veel plaatsen, zoals in Well, liggen tijdelijke nooddijken die al lang niet meer voldoen aan de huidige normen. Het waterschap Limburg werkt nu op vijftien plekken tussen Thorn en Mook aan de Maas. Pas over vier tot vijf jaar zijn al die projecten afgerond. Dijkgraaf Van der Broeck: "Het heeft allemaal veel te lang geduurd en dat is ook mijn persoonlijke drijfveer om nu ook alles op alles te zetten om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen."
Herdenking
Zaterdag wordt de watersnoodramp van 1993 onder meer herdacht in Herten en Borgharen. Rond de kerstdagen zendt L1 een documentaire uit; De woedende Maas, 25 jaar later.