Ondanks goed onderwijs verlaten veel studenten onze provincie om elders te gaan studeren. Die conclusie trekt Trudie Schils, Hoogleraar Onderwijseconomie aan de Universiteit van Maastricht.
Schils deed de afgelopen tien jaar een onderzoek onder 2000 Limburgse middelbare scholieren. Schils deed haar uitspraken in L1mburg Centraal.
Laag opgeleid
Limburg is in Nederland niet de hoogst opgeleide provincie. Schils noemt twee redenen daarvoor: "We hebben relatief gezien een hoog percentage laag opgeleiden in Limburg en wat je verder ziet is dat veel leerlingen die naar het VWO gaan of gaan studeren Limburg verlaten en ook niet meer terugkeren. Dat is een uitdaging voor Limburg."
Schils betwijfelt of het onderwijs daar de oorzaak van is: "Dat is een lastige kwestie. Het onderwijs wil opleiden voor de arbeidsmarkt en wil elke leerling de kans bieden om te doen wat hij of zij wil. En die arbeidsmarkt kan ook buiten Limburg liggen. Je wil niet perse iedereen hier houden, maar wel dat talent in Limburg blijft."
Goed onderwijs
Bij de beoordeling van goed onderwijs gaat het niet alleen om het aantal hoogopgeleiden in een provincie, zo benadrukt de hoogleraar: "Het is een mix tussen diverse factoren. Goed onderwijs is wat leerlingen willen en wat ze kunnen, het is onderwijs wat de arbeidsmarkt nodig heeft en het zorgt dat we goede leraren voor de klas hebben staan."
Basisschool
Toch zijn de Limburgse cijfers niet wat Schils het meest opvalt: "We hebben onderzoek gedaan naar leerlingen die voortijdig het onderwijs verlaten. Doordat we terug konden kijken in de tijd, zien we dat de reden waarom leerlingen stoppen met onderwijs liggen in de eerste jaren van de middelbare school of een mbo-opleiding. In het onderzoek valt te zien dat leerlingen het in het begin goed deden, maar sociaal wat kwetsbaarder waren. Er wordt nu ook gekeken met het basisonderwijs, de middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs om die overgang beter te maken."