Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel leerlingen die gaan studeren verlaten Limburg'

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2020 - 18:55

Ondanks goed onderwijs verlaten veel studenten onze provincie om elders te gaan studeren. Die conclusie trekt Trudie Schils, Hoogleraar Onderwijseconomie aan de Universiteit van Maastricht.

Schils deed de afgelopen tien jaar een onderzoek onder 2000 Limburgse middelbare scholieren. Schils deed haar uitspraken in L1mburg Centraal.

Laag opgeleid
Limburg is in Nederland niet de hoogst opgeleide provincie. Schils noemt twee redenen daarvoor: "We hebben relatief gezien een hoog percentage laag opgeleiden in Limburg en wat je verder ziet is dat veel leerlingen die naar het VWO gaan of gaan studeren Limburg verlaten en ook niet meer terugkeren. Dat is een uitdaging voor Limburg."

Schils betwijfelt of het onderwijs daar de oorzaak van is: "Dat is een lastige kwestie. Het onderwijs wil opleiden voor de arbeidsmarkt en wil elke leerling de kans bieden om te doen wat hij of zij wil. En die arbeidsmarkt kan ook buiten Limburg liggen. Je wil niet perse iedereen hier houden, maar wel dat talent in Limburg blijft."

Goed onderwijs
Bij de beoordeling van goed onderwijs gaat het niet alleen om het aantal hoogopgeleiden in een provincie, zo benadrukt de hoogleraar: "Het is een mix tussen diverse factoren. Goed onderwijs is wat leerlingen willen en wat ze kunnen, het is onderwijs wat de arbeidsmarkt nodig heeft en het zorgt dat we goede leraren voor de klas hebben staan."

Basisschool
Toch zijn de Limburgse cijfers niet wat Schils het meest opvalt: "We hebben onderzoek gedaan naar leerlingen die voortijdig het onderwijs verlaten. Doordat we terug konden kijken in de tijd, zien we dat de reden waarom leerlingen stoppen met onderwijs liggen in de eerste jaren van de middelbare school of een mbo-opleiding. In het onderzoek valt te zien dat leerlingen het in het begin goed deden, maar sociaal wat kwetsbaarder waren. Er wordt nu ook gekeken met het basisonderwijs, de middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs om die overgang beter te maken."

Lees ook: Limburgse vmbo'ers vaak angstig door coronacrisis

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen