Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel klachten vliegveld Beek van kleine groep

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 16:22

Een groot deel van de bijna 40.000 klachten over Maastricht Aachen Airport die vorig jaar binnenkwamen, was afkomstig van slechts een klein aantal klagers.

Dat meldt het vliegveld.

Zes klachten per dag
Vijf personen waren samen goed voor 8247 klachten, oftewel 21 procent van alle meldingen. Eén inwoner van Meerssen meldde zich zelfs een kleine 2500 keer, gemiddeld zes keer per dag. Nog eens 39 mensen waren goed voor 15.700 klachten, waarmee een groep van 44 mensen verantwoordelijk was voor meer dan de helft van alle klachten.

Lees ook: Ruim 39.000 klachten over Maastricht Aachen Airport

Vliegbewegingen
In totaal waren er in 2018 op het vliegveld in Beek 16500 vliegbewegingen, dus 8250 vliegtuigen die landden en weer opstegen. Per vliegtuig kwamen er dus gemiddeld bijna vijf klachten binnen.

Bijeenkomst
De cijfers over het aantal klachten komen op dezelfde dag dat een groep omwonenden uit Meerssen bij elkaar komt om een statement te maken bij het nieuwe provinciebestuur. "We gaan een document opstellen voor het nieuwe provinciebestuur en daarmee willen we ze overtuigen dat een uitbreiding van het vliegveld uit deze boze is", verklaart initiatiefnemer Frank Wormer.

Foto: Frank Moonen (L1)

Taxiën
Een van de aanwezigen is John Huizinga, die op 140 meter van de startbaan woont. Ook hij constateert dat de overlast fors is toegenomen. "Vooral door taxiënde vliegtuigen, die zeker als je erg dichtbij woont, voor overlast zorgen." De omwonenden zijn niet verbaasd over de groei van het aantal klachten.

Burgerinitiatief
"Sinds vorig jaar is het vele malen erger, vooral door grote en vaak verouderde vrachtvliegtuigen die 45 meter boven mijn huis vliegen", zegt Lou Wanten uit Geverik. Hij heeft 25 jaar nauwelijks overlast gehad, maar heeft nu met andere omwonenden het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport heeft opgericht. "In korte tijd zijn we van 7 naar 350 leden gegaan. Dat zegt ook wel iets."

Een andere reden die de omwonenden noemen is de komst van prijsvechter Corendon, die haar vliegtuigen volgens de klagers laag over het Heuvelland zou laten vliegen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen