Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veel klachten vliegveld Beek van kleine groep

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 16:22

Een groot deel van de bijna 40.000 klachten over Maastricht Aachen Airport die vorig jaar binnenkwamen, was afkomstig van slechts een klein aantal klagers.

Dat meldt het vliegveld.

Zes klachten per dag
Vijf personen waren samen goed voor 8247 klachten, oftewel 21 procent van alle meldingen. Eén inwoner van Meerssen meldde zich zelfs een kleine 2500 keer, gemiddeld zes keer per dag. Nog eens 39 mensen waren goed voor 15.700 klachten, waarmee een groep van 44 mensen verantwoordelijk was voor meer dan de helft van alle klachten.

Lees ook: Ruim 39.000 klachten over Maastricht Aachen Airport

Vliegbewegingen
In totaal waren er in 2018 op het vliegveld in Beek 16500 vliegbewegingen, dus 8250 vliegtuigen die landden en weer opstegen. Per vliegtuig kwamen er dus gemiddeld bijna vijf klachten binnen.

Bijeenkomst
De cijfers over het aantal klachten komen op dezelfde dag dat een groep omwonenden uit Meerssen bij elkaar komt om een statement te maken bij het nieuwe provinciebestuur. "We gaan een document opstellen voor het nieuwe provinciebestuur en daarmee willen we ze overtuigen dat een uitbreiding van het vliegveld uit deze boze is", verklaart initiatiefnemer Frank Wormer.

Foto: Frank Moonen (L1)

Taxiën
Een van de aanwezigen is John Huizinga, die op 140 meter van de startbaan woont. Ook hij constateert dat de overlast fors is toegenomen. "Vooral door taxiënde vliegtuigen, die zeker als je erg dichtbij woont, voor overlast zorgen." De omwonenden zijn niet verbaasd over de groei van het aantal klachten.

Burgerinitiatief
"Sinds vorig jaar is het vele malen erger, vooral door grote en vaak verouderde vrachtvliegtuigen die 45 meter boven mijn huis vliegen", zegt Lou Wanten uit Geverik. Hij heeft 25 jaar nauwelijks overlast gehad, maar heeft nu met andere omwonenden het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport heeft opgericht. "In korte tijd zijn we van 7 naar 350 leden gegaan. Dat zegt ook wel iets."

Een andere reden die de omwonenden noemen is de komst van prijsvechter Corendon, die haar vliegtuigen volgens de klagers laag over het Heuvelland zou laten vliegen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen