Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel klachten vliegveld Beek van kleine groep

Geplaatst opdonderdag 28 maart 2019 - 16:22

Een groot deel van de bijna 40.000 klachten over Maastricht Aachen Airport die vorig jaar binnenkwamen, was afkomstig van slechts een klein aantal klagers.

Dat meldt het vliegveld.

Zes klachten per dag
Vijf personen waren samen goed voor 8247 klachten, oftewel 21 procent van alle meldingen. Eén inwoner van Meerssen meldde zich zelfs een kleine 2500 keer, gemiddeld zes keer per dag. Nog eens 39 mensen waren goed voor 15.700 klachten, waarmee een groep van 44 mensen verantwoordelijk was voor meer dan de helft van alle klachten.

Lees ook: Ruim 39.000 klachten over Maastricht Aachen Airport

Vliegbewegingen
In totaal waren er in 2018 op het vliegveld in Beek 16500 vliegbewegingen, dus 8250 vliegtuigen die landden en weer opstegen. Per vliegtuig kwamen er dus gemiddeld bijna vijf klachten binnen.

Bijeenkomst
De cijfers over het aantal klachten komen op dezelfde dag dat een groep omwonenden uit Meerssen bij elkaar komt om een statement te maken bij het nieuwe provinciebestuur. "We gaan een document opstellen voor het nieuwe provinciebestuur en daarmee willen we ze overtuigen dat een uitbreiding van het vliegveld uit deze boze is", verklaart initiatiefnemer Frank Wormer.

Foto: Frank Moonen (L1)

Taxiën
Een van de aanwezigen is John Huizinga, die op 140 meter van de startbaan woont. Ook hij constateert dat de overlast fors is toegenomen. "Vooral door taxiënde vliegtuigen, die zeker als je erg dichtbij woont, voor overlast zorgen." De omwonenden zijn niet verbaasd over de groei van het aantal klachten.

Burgerinitiatief
"Sinds vorig jaar is het vele malen erger, vooral door grote en vaak verouderde vrachtvliegtuigen die 45 meter boven mijn huis vliegen", zegt Lou Wanten uit Geverik. Hij heeft 25 jaar nauwelijks overlast gehad, maar heeft nu met andere omwonenden het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport heeft opgericht. "In korte tijd zijn we van 7 naar 350 leden gegaan. Dat zegt ook wel iets."

Een andere reden die de omwonenden noemen is de komst van prijsvechter Corendon, die haar vliegtuigen volgens de klagers laag over het Heuvelland zou laten vliegen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen