Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel kankerdiagnoses gemist in coronatijd'

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 17:37

Door de coronapandemie zijn de laatste maanden veel kankerdiagnoses gemist. Zo zouden er 1900 borstkankerdiagnoses niet zijn gesteld.

"Het Integraal Kankercentrum Nederland heeft uitgerekend dat er 50 procent minder diagnoses zijn gesteld", weet chirurg Jeroen van Essen van het Sint Jans Gasthuis in Weert. "Terwijl het niet erg waarschijnlijk is dat het aantal mensen met kanker minder is geworden in die maanden."

Bevolkingsonderzoeken stopten
Het grote aantal gemiste diagnoses heeft vooral te maken met het feit dat de bevolkingsonderzoeken vanaf 16 maart stopten. De bevolkingsonderzoeken zijn pas weer in de zomer opgestart.

Moeilijker te genezen
Door de gemiste diagnoses kan in sommige gevallen kanker moeilijker te genezen zijn. Hoe vroeger een tumor ontdekt wordt, des te minder kans op uitzaaiingen en des te beter de behandelprognose.

Reden voor het Sint Jansgasthuis in Weert om juist in deze borstkankermaand vrouwen aan te sporen om hulp te zoeken als ze iets voelen in hun borst. Van Essen: "In de coronatijd hoorden we dat vrouwen niet naar het ziekenhuis of huisarts wilden komen, uit angst voor een besmetting. Of juist om de zorg niet nog meer te belasten. Dat moeten we kost wat kost voorkomen."

Vroege diagnose
De 43-jarige Karin Hupperetz merkte in januari dat haar borst iets anders aanvoelde. Na overleg met haar man zocht ze hulp bij de huisarts, die haar direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Na een mammografie en een punctie kreeg ze de diagnose borstkanker. "Gelukkig gaat het nu best goed. Ik zit in een behandeltraject om te voorkomen dat de borstkanker terug komt."

Video: L1

Tweede golf
Juist nu een tweede golf aan coronabesmettingen zich aandient, worden ook de ziekenhuizen geconfronteerd met nieuwe dilemma's. In het voorjaar ging alle prioriteit naar corona, ten koste van andere zorg. Dat scenario wil het Sint Jansgasthuis nu voorkomen. "We zijn van de eerste golf heel erg geschrokken, we weten nu beter wat er op ons afkomt", aldus Van Essen. "We hebben in de tussentijd de samenwerking gezocht met het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven, die hebben nu een locatie in ons ziekenhuis in Weert geopend."

Beleidsmakers
Corona legt ook een zwakte bloot bij de beleidsmakers. De focus ligt met de bestrijding van corona op de korte termijn, maar juist ziektes als kanker brengen de grootste schade toe op de lange termijn. "Juist vrouwen die iets voelen in hun borst, moeten daarom niet aarzelen om naar de huisarts te stappen. Als je borst verandert van vorm of van grootte, als het pijn doet, als je een knobbeltje voelt, stap naar de dokter en laat je verwijzen", vindt de chirurg.

Etentje
Voor Karin zitten de laatste chemokuren erop. Ze richt zich nu op het behandeltraject dat moet voorkomen dat de kanker terugkeert. "En vandaag zijn we vijftien jaar getrouwd. Dus ik kan lekker uit gaan eten met mijn man om dat te vieren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen