Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel kankerdiagnoses gemist in coronatijd'

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 17:37

Door de coronapandemie zijn de laatste maanden veel kankerdiagnoses gemist. Zo zouden er 1900 borstkankerdiagnoses niet zijn gesteld.

"Het Integraal Kankercentrum Nederland heeft uitgerekend dat er 50 procent minder diagnoses zijn gesteld", weet chirurg Jeroen van Essen van het Sint Jans Gasthuis in Weert. "Terwijl het niet erg waarschijnlijk is dat het aantal mensen met kanker minder is geworden in die maanden."

Bevolkingsonderzoeken stopten
Het grote aantal gemiste diagnoses heeft vooral te maken met het feit dat de bevolkingsonderzoeken vanaf 16 maart stopten. De bevolkingsonderzoeken zijn pas weer in de zomer opgestart.

Moeilijker te genezen
Door de gemiste diagnoses kan in sommige gevallen kanker moeilijker te genezen zijn. Hoe vroeger een tumor ontdekt wordt, des te minder kans op uitzaaiingen en des te beter de behandelprognose.

Reden voor het Sint Jansgasthuis in Weert om juist in deze borstkankermaand vrouwen aan te sporen om hulp te zoeken als ze iets voelen in hun borst. Van Essen: "In de coronatijd hoorden we dat vrouwen niet naar het ziekenhuis of huisarts wilden komen, uit angst voor een besmetting. Of juist om de zorg niet nog meer te belasten. Dat moeten we kost wat kost voorkomen."

Vroege diagnose
De 43-jarige Karin Hupperetz merkte in januari dat haar borst iets anders aanvoelde. Na overleg met haar man zocht ze hulp bij de huisarts, die haar direct doorstuurde naar het ziekenhuis. Na een mammografie en een punctie kreeg ze de diagnose borstkanker. "Gelukkig gaat het nu best goed. Ik zit in een behandeltraject om te voorkomen dat de borstkanker terug komt."

Video: L1

Tweede golf
Juist nu een tweede golf aan coronabesmettingen zich aandient, worden ook de ziekenhuizen geconfronteerd met nieuwe dilemma's. In het voorjaar ging alle prioriteit naar corona, ten koste van andere zorg. Dat scenario wil het Sint Jansgasthuis nu voorkomen. "We zijn van de eerste golf heel erg geschrokken, we weten nu beter wat er op ons afkomt", aldus Van Essen. "We hebben in de tussentijd de samenwerking gezocht met het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven, die hebben nu een locatie in ons ziekenhuis in Weert geopend."

Beleidsmakers
Corona legt ook een zwakte bloot bij de beleidsmakers. De focus ligt met de bestrijding van corona op de korte termijn, maar juist ziektes als kanker brengen de grootste schade toe op de lange termijn. "Juist vrouwen die iets voelen in hun borst, moeten daarom niet aarzelen om naar de huisarts te stappen. Als je borst verandert van vorm of van grootte, als het pijn doet, als je een knobbeltje voelt, stap naar de dokter en laat je verwijzen", vindt de chirurg.

Etentje
Voor Karin zitten de laatste chemokuren erop. Ze richt zich nu op het behandeltraject dat moet voorkomen dat de kanker terugkeert. "En vandaag zijn we vijftien jaar getrouwd. Dus ik kan lekker uit gaan eten met mijn man om dat te vieren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen