Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veel kandidaten Maastricht van partij gewisseld

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:23

Er doen in Maastricht 14 partijen mee, drie meer dan in 2014.

Nieuw zijn M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch) , PVV , 50Plus en SAB (Sociaal Actieve Burgerpartij) Niet meer mee doet Stadsbelangen Mestreech.

Senioren nu de grootste
De Senioren Partij Maastricht, de grootste partij in de raad, heeft wethouder Jim Janssen als lijsttrekker. Janssen verving eerder in deze periode en momenteel ook wethouder André Willems. Die is ernstig ziek en is lang uit de roulatie. Aanvankelijk zou Willems ook de lijst trekken, maar vanwege zijn gezondheid heeft hij zich teruggetrokken.

Verjongingskuur senioren
De lijst van de Senioren Partij heeft een flinke 'verjongingskuur' ondergaan. Vijf ervaren raadsleden van tussen de 67 en 79 jaar stoppen met de politiek. Daarvoor in de plaats zijn late vijftigers en jonge zestigers gekomen.

Overlopers
Opvallende tweede op de lijst bij de senioren is Frans
Bastiaens. Hij is afkomstig van de PvdA. Bastiaens zat sinds voor die partij in de raad en was vanaf 2014 fractievoorzitter. Hij trok zich mede terug omdat er een sterke stroming binnen de PvdA was om Manon Fokke lijsttrekker te maken nadat ze gestopt was als Tweede Kamerlid.

Derde op de lijst is fractievoorzitter John Steijns. Hij leidt sinds november 2016 de fractie als opvolger van raadslid Ed Sabel. Steijns stapte eerder in oktober 2015 met zijn eenmansfractie Stadsbelangen Mestreech over naar de Seniorenpartij.

Op vier tot en met zes van de lijst staan de nieuwelingen Ingriet Habets, Jan Meertens en Henny Willems.

Oud-PVM'er op twee bij CDA
Het CDA zet in de top van de lijst in op zittende raadsleden. Fractievoorzitter Vivianne Heijnen is opnieuw lijsttrekker, gevolgd door Niels Peeters. Die stapte in oktober 2016 over van de Partij Veilig Maastricht naar het CDA. Met zijn 26 jaar moet hij de verjonging van het CDA een gezicht geven.

Meer overlopers naar CDA
Derde op de lijst staat nog een raadslid dat van een andere partij afkomstig is, Gea van Loo. Zij kwam in september 2016 over van de Senioren Partij, vlak voordat ze daar volgens een eerdere afspraak fractievoorzitter zou worden. Op de vierde plek is raadslid Mat Brüll terug te vinden, voor nieuweling commissielid Florence van der Heijden en zittend raadslid 'Tempeleer' Jan Janssen.

Opvallende naam op de achtste plaats is raadslid Hassan Es-Sadki. Hij ruilde in november vorig jaar de PvdA in voor het CDA. Volgens de PvdA omdat hij geen hoge plaats op de concept-kandidatenlijst had gekregen. Genoveef Leers en Peter Geelen stoppen als raadslid.

D66 zonder Damsma
Fractievoorzitter Franca Eurlings is de lijsttrekker van D66, voor wethouder Bert Jongen. Jongen volgde half december Mieke Damsma op die burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe is geworden. In 2014 was Damsma nog lijsttrekker. De lijst van D66 telt verder veel nieuwe namen: op de plekken 3, 4, 6 en 7 staan Richard Wijnands, Claudia Demas, Ingrid Politsch en Johan Pas.

Raadslid Harald Barendse staat vijfde, D66-Limburg voorzitter en raadslid Guido Mertens achtste. D66 scoort van oudsher sterk in Maastricht.

Oude bekenden bij SP
De SP pakt uit met bekende namen. Wethouder Jack Gerats is lijsttrekker, voor fractievoorzitter John Gunther en de raadsleden Mara de Graaf en Monique Martens. Afdelingsvoorzitter Ariane Schut is een nieuw gezicht op de 5e plek, net als Bram Pulles op zes.

Ex-kamerlid terug bij lokale PvdA
Manon Fokke is lijsttrekker voor de PvdA. Zij zat eerder van maart 2006 tot november in de gemeenteraad, waarvan een aantal jaren als fractievoorzitter. Zij stond mede aan de basis van de val van oud-burgemeester Gerd Leers. Na één periode in de Tweede Kamer, wilde ze weer graag terug naar de gemeentepolitiek.

Tweede op de PvdA-lijst is fractievoorzitter Anita van Ham. Zij volgde in oktober 2017 de teruggetreden Frans Bastiaens op. Maren Slangen is een nieuw gezicht op de 3e plek, voor nieuwkomer burgerlid Didier Jacobs. Zittend raadslid Antoine van Lune is 5e. Voorzitter Jules Claessens van de Jonge Socialisten in Limburg staat 16e.

Oud en nieuw bij GL
GroenLinks heeft een mengeling van oude en nieuwe namen. Wethouder Gert-Jan Krabbendam is lijsttrekker, voor fractievoorzitter Marlise Korsten. Nieuw op drie en vijf zijn Menno Janssen (burgerlid) en Saskia Hermans. De zittende raadsleden Coen van der Gugten en Hans Passenier staan op 4 en 6.

Tweede bij PVM ex-VVD raadslid
Fractievoorzitter Tiny Meese trekt de lijst van Partij Veilig Maastricht (PVM), voor Alex Meij. Die is momenteel burgerlid en vroeger raadslid voor de VVD. Raadslid Jo Smeets staat derde, burgerlid Bert Garnier vierde.

Ambities Benoit Wesly bij VVD
Wethouder John Aarts is voor de 4e keer lijsttrekker van de VVD, voor fractievoorzitter Michel Severijns. De raadsleden Bibi van de Wouw en Paul Limpens volgens op de 3e en 4e plek. Daarna volgen drie nieuwkomers die momenteel burgerlid zijn. Zakenman Benoit Wesly is lijstduwer. Hij heeft zelf ook wethoudersambities.

Oud-CDA wethouder Jan Hoen is opnieuw lijsttrekker van de Maastrichtse Volkspartij en Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht.

Opschudden
M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch) is een nieuwe partij opgericht door een aantal jongeren. Ze willen de Maastrichtse politiek 'opschudden' en vinden dat een aantal wethouders en raadsleden er al veel te lang zit.

50Plus èn Seniorenpartij
50PLus doet voor het eerst mee met lijsttrekker Bennie van Est. De partij doet mee ondanks dat Maastricht al tientallen jaren een seniorenpartij kent. Maar die partij is te algemeen geworden, vindt 50Plus. Zij wil specifiek de belangen van ouderen behartigen. Bovendien had de Seniorenpartij aangegeven niet te willen samenwerken, omdat ze zich wilde profileren als Maastrichtse stadspartij, aldus 50Plus. Op de 50Plus-lijst staat ook oud-CDA-'er Felix Nicolai en Math Korpershoek van actiegroep Klaor Loch.

Overlopers en Frans Theuisz vormen SAB
Sociaal Actief Plus (SAB) is opgericht door ex-CDA raadslid Jos Gorren en burgerlid Wim Schulpen van Partij Veilig Maastricht. Gorren trad daarom in september 2017 terug uit de CDA-fractie. Gorren is lijsttrekker, Schulpen staat tweede. SAB wil extra aandacht geven aan ouderen en mensen met een beperking. Zanger Frans Theunisz is lijstduwer.

Maastrichtse PVV
De
PVV doet voor het eerst mee in Maastricht met lijsttrekker René Betsch. Hij is kunstenaar en schoonmaker en was nog niet eerder politiek actief. Wel is hij sinds een tijdje fractiemedewerker van de PVV-statenfractie. De PVV doet in Limburg mee in Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo.

Limburg_stemt

Coalitie stabiel en breed
Maastricht kent een stabiele coalitie van links tot rechts: SP, GroenLinks, D66, Senioren Partij Maastricht en VVD. Lastige dossiers voor de gemeenteraad waren het vertrek van burgemeester Onno Hoes en de tram Maastricht-Hasselt.

Over het vrachtverkeer op de Tongerseweg vanuit België wist de politiek nog geen knoop door te hakken. Daarover komt meer overleg met de Belgisch-Limburgse buurgemeenten Lanaken en Riemst.

Zetelverdeling
39 zetels (op basis van verkiezingsuitslag 2014)
Senioren Partij Maastricht 6
CDA 5
D66 5
SP 5
PvdA 5
GroenLinks 4
VVD 3
Partij Veilig Maastricht 3
Stadsbelangen Mestreech 1
Maastrichtse Volkspartij 1
Liberale Partij Maastricht 1

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app