Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel grondwater komt vrij bij berging Stirling-vliegtuigwrak

Geplaatst opmaandag 16 september 2019 - 10:37

Bij de start van de bergingswerkzaamheden van de Engelse Short Stirling-bommenwerper komt veel grondwater vrij.

De opgravingswerkzaamheden zijn maandagochtend gestart.

Water geloosd
Om het grondwater weg te pompen zijn twee grote bassins gebouwd, waardoor het water weer langzaam in de grond sijpelt. Daarnaast wordt er ook grondwater geloosd op de Pepinusbeek naast het terrein.

Gleuven
Er zijn twee gleuven van 3,5 meter diep gegraven om het water af te voeren. Een slang pompt het grondwater weg dat zich in de buurt van het vliegtuigwrak bevindt. De eerste gleuf dicht bij de Stirling is al gegraven. De tweede gleuf komt maandag gereed.

Lees ook: Bergingswerkzaamheden vliegtuigwrak Pey van start

Geborgen
Bij abdij Lilbosch in Pey worden de opgravingswerkzaamheden uitgevoerd waar de Stirling die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte. Het is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten van de bemanning in de grond.

De werkzaamheden gaan twee tot drie weken duren. De komende weken komen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Tweede Kamerleden en nabestaanden berging bezoeken. Zaterdag 28 september vindt er een kijkdag voor omwonenden plaats.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen