Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel grondwater komt vrij bij berging Stirling-vliegtuigwrak

Geplaatst opmaandag 16 september 2019 - 10:37

Bij de start van de bergingswerkzaamheden van de Engelse Short Stirling-bommenwerper komt veel grondwater vrij.

De opgravingswerkzaamheden zijn maandagochtend gestart.

Water geloosd
Om het grondwater weg te pompen zijn twee grote bassins gebouwd, waardoor het water weer langzaam in de grond sijpelt. Daarnaast wordt er ook grondwater geloosd op de Pepinusbeek naast het terrein.

Gleuven
Er zijn twee gleuven van 3,5 meter diep gegraven om het water af te voeren. Een slang pompt het grondwater weg dat zich in de buurt van het vliegtuigwrak bevindt. De eerste gleuf dicht bij de Stirling is al gegraven. De tweede gleuf komt maandag gereed.

Lees ook: Bergingswerkzaamheden vliegtuigwrak Pey van start

Geborgen
Bij abdij Lilbosch in Pey worden de opgravingswerkzaamheden uitgevoerd waar de Stirling die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 10 september 1942 neerstortte. Het is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten van de bemanning in de grond.

De werkzaamheden gaan twee tot drie weken duren. De komende weken komen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Tweede Kamerleden en nabestaanden berging bezoeken. Zaterdag 28 september vindt er een kijkdag voor omwonenden plaats.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen