Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 12:20

Een nadere blik op het integriteitsonderzoek naar voormalig burgemeester Jos Heijmans van Weert leert dat de besteding van de zogenoemde COA-gelden, geld dat de vlaaistad vanuit het Rijk krijgt omdat het een asielzoekerscentrum huisvest, een rommelige bedoening is.

De onderzoekers van bureau Berenschot hebben niet alleen hun bedenkingen bij de handel en wandel van Heijmans in dit dossier, ook de wethouders en de gemeenteraad krijgen een veeg uit de pan.

Solistisch
Uit de rapportage, die de gemeenteraad woensdag bespreekt, blijkt dat het college soms wel en soms niet op de hoogte is van de besteding van COA-gelden. In beginsel ligt dat aan het solistische optreden van Heijmans die het college lang niet altijd informeert, tegelijkertijd vragen de wethouders er ook amper naar. Ook legt het onderzoek bloot dat de gemeenteraad er, vanuit haar controlerende taak, zelden naar vraagt.

Dat Heijmans zijn boekje te buiten is gegaan bij de verdeling van COA-gelden staat voor Berenschot buiten kijf. Als burgemeester van Weert had hij gewoonweg niet eigenhandig 23.000 euro subsidie moeten toekennen aan de stichting International Award for Young People, omdat hijzelf voorzitter van die jongerenstichting is.

Lees ook: Berenschot: burgemeester Heijmans van Weert in de fout

Geen vrijbrief
Maar er is meer: Heijmans' vlieger dat hij een mandaat heeft gekregen van het college om de COA-gelden naar eigen inzicht te besteden gaat volgens Berenschot niet op. Van de 15 betrokkenen die het onderzoeksbureau heeft gesproken geeft een deel aan dat Heijmans een mandaat had, maar een ander deel herinnert zich niets van die vrijbrief. En omdat er schriftelijk niks over is vastgelegd is het volgens Berenschot te kort door de bocht om klakkeloos aan te nemen dat Heijmans inderdaad zelfstandig mocht wikken en beschikken over de COA-gelden.

Vanuit de Weerter gemeenteraad klonk dinsdag al stevige kritiek op Heijmans' werkwijze. "Kan niet door de beugel", zo zei VVD-fractievoorzitter Thomas van Gemert. D66 kijkt breder: "Iedereen deed mee aan die informele besluitvorming of liet dat gebeuren", zei fractievoorzitter Lizbeth Steinbach desgevraagd.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

1,2 miljoen euro
Weert ontvangt die COA-gelden omdat het asielzoekers huisvest. In de periode 2015-2019 heeft het Rijk een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro op de rekening van de gemeente gestort. De gemeente mag zelf weten hoe het dat geld besteedt.

Potje van Jos
De verantwoordelijkheid voor dat geldbedrag ligt, zo leert het onderzoek, bij de wethouder financiën. In de dagelijkse praktijk komt het er echter op neer dat Heijmans het geld beheert. 'Het potje van Heijmans' luidt de bijnaam van de COA-gelden binnen de muren van het stadhuis, zo merken de onderzoekers van Berenschot.

Die bijnaam is tekenend voor het informele karakter van de wijze waarop met 1,2 miljoen euro aan belastinggeld is omgesprongen. In totaal zijn 17 projecten met COA-gelden (mede-)gefinancierd. Veruit de meeste van die 17 activiteiten vonden in 2019 plaats en het gaat vaak om geldbedragen tussen de 10.000 en 40.000 euro per project. In 1 op de 3 gevallen opereerde Heijmans geheel zelfstandig. Wel hebben alle uitgaven betrekking op vluchtelingen en statushouders. Enkele geïnterviewden geven in het rapport aan dat deze mensen 'er soms met de haren worden bijgesleept om een project financieel rond te krijgen'. In totaal is ruim negen ton van de COA-gelden uitgegeven in de periode 2016-2019.

Kunstenaars
Opvallend is een project van twee Weerter kunstenaars, die in 2018 bij de wethouder cultuur nul op het rekest kregen na een subsidieaanvraag voor een uitwisselingsproject met kunstenaars uit het Chinese Yuhang. Heijmans heeft de Weerter kunstenaars vervolgens voorgesteld om in hun project een link te leggen met asielzoekers en statushouders, zodat op die manier vanuit de COA-gelden een financiering mogelijk is. Zonder enig overleg met de wethouders van Weert kent Heijmans de twee kunstenaars een bedrag van 15.000 euro toe voor hun project. Een jaar later vragen de twee kunstenaars 63.000 euro aan voor een project met asielzoekers en stemt het college van burgemeester en wethouders in met een toekenning van 40.000 euro uit de COA-gelden.

Boels Ladies Tour
Rommelig verloopt in 2018 een financiële bijdrage ten behoeve van de Boels Ladies Tour, de wielerwedstrijd voor vrouwen waarbij Weert etappeplaats is. Idee is om statushouders als vrijwilliger in te zetten tijdens de wielerwedstrijd. Vanuit die gedachte is het mogelijk om de COA-gelden te gebruiken om de financiering van het evenement rond te krijgen. In totaal is er 30.000 euro voor beschikbaar en ondanks dat er binnen het college over het evenement is gesproken is er geen besluit over genomen en ligt er ook geen brief waarin de toekenning van het geld aan de organisatie van de wielerronde is bevestigd. Evenmin ligt er een financiële aanvraag van die organisatie, maar uiteindelijk is er wel geld overgemaakt ten behoeve van de wielerronde in Weert.

Wilhelmina '08
In 2018 keert Heijmans 7500 euro uit aan de voetbalclub Wilhelmina '08, zodat kinderen van statushouders daar kunnen voetballen. Het geldbedrag is bestemd voor kleding, trainingsmateriaal, vervoer naar wedstrijden en voor trainers. Hierover heeft Heijmans het college niet ingelicht, concludeert Berenschot.

Tijdschrift
Dat heeft Heijmans ook niet gedaan bij de inhuur van een commercieel bedrijf in 2017 en 2019, zo blijkt uit het onderzoek. In die jaren benadert hij de uitgever van Weert Magazine om een special over nieuwkomers in Weert uit te brengen. Voor de realisatie van die twee tijdschriften stelt Heijmans 15.000 en 32.000 euro beschikbaar. Over de uitgave van 2019 is volgens Berenschot in het college gesproken, maar een besluit is niet genomen. Voor zover Berenschot na heeft kunnen gaan, is over het magazine van 2017 helemaal niet in het college gesproken.

Summier
De verdeling van COA-gelden verloopt rommelig en onduidelijk, zo blijkt uit het rapport. "Slordig en onzorgvuldig", concluderen de onderzoekers. Soms zijn de uitgaven strijdig met het subsidiebeleid dat de gemeente hanteert, stelt Berenschot. De informatie die het college naar de gemeenteraad stuurt is summier: de raad krijgt bedragen te zien, maar inhoudelijke onderbouwing ontbreekt. De raad vraagt daar andersom zelden naar.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen