Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Duitse dagjesmensen willen toch naar Nederland

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 11:43

De marechaussee heeft vrijdag in de loop van de ochtend bij overgangen aan de Nederlands-Duitse grens al vele Duitse dagjesmensen aangesproken en er bij hen op aangedrongen huiswaarts te keren.

Velen geven gehoor aan dat advies, zegt een woordvoerder, maar er zijn nog mensen "eigenwijs" of geeft aan "een essentiële reden" te hebben voor een bezoek aan Nederland.

Ontmoediging
De marechaussee voert een zogeheten ontmoedigingsbeleid, in verband met het coronavirus, er geldt geen inreisverbod. Zo ook op de N280, dat is de weg vanuit Düsseldorp naar Roermond. Commandant Boy van Loon van de Limburgse marechaussee zegt dat hij alleen een advies kan geven. "We kunnen niet handhavend optreden, maar proberen mensen te overtuigen dat ze voor ieders gezondheid terug naar Duitsland moeten gaan."

Toch doorrijden
Bij de controles geven veel Duitse automobilisten aan Roermond te bezoeken omdat ze daar een boot hebben liggen. Deze mensen wordt - net als diegene die willen shoppen - ook afgeraden door te rijden, maar doen dat vaak toch wel.

Commandant Van Loon begrijpt die keuze niet, maar de marechaussee kan daar uiteindelijk niks aan doen. Hij zegt dat tijdens de controles donderdag en ook vrijdag verdeeld over Limburg zo’n 60 tot 70 procent geen gehoor geeft aan het verzoek om om te keren. "Dat is frustrerend, maar er is geen inreisverbod, dus dan houdt het op."

Tientallen auto's
Ook bij Venlo werden vrijdagochtend "tientallen" auto's gecontroleerd. Ook bij Vlodrop worden Duitse auto's door de marechaussee gecontroleerd. Mensen worden er bovendien op aangesproken als zij zich niet aan de gedragsregels houden, bijvoorbeeld als zij met meerdere personen in een auto zitten en geen familie zijn.

De marechaussee blijft de komende dagen teams inzetten op drukke plekken aan de grens.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen