Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel dodelijke valpartijen in Limburg

Geplaatst opwoensdag 4 december 2019 - 6:46

Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van een val blijft toenemen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fatale valpartijen komen relatief het meest voor in Limburg.

Hier overleden vorig jaar 33 op de 100.000 inwoners als gevolg van een val. Daarna volgen Drenthe en Noord-Holland met 31 en 30 sterfgevallen.

Bejaard
Fatale valpartijen vinden meestal plaats bij ouderen. In driekwart van de gevallen gaat het om een 80-plusser. In provincies met relatief veel ouderen, zoals in Limburg, komt dit dus ook vaker voor.

80-plus
Er ontstaat een ander beeld als alleen wordt gekeken naar het aantal valpartijen per 100.000 mensen van 80 jaar of ouder. Dan valt Noord-Holland op, met 579 fatale valpartijen per 100.000 mensen van 80 jaar of ouder. Ook in Zuid-Holland (503), Utrecht (497) en Gelderland (477) komt een dodelijke val bij 80-plussers bovengemiddeld veel voor.

Broze botten
Dat fatale valpartijen al ruim tien jaar toenemen, komt deels omdat het aantal ouderen toeneemt. "Ze staan minder sterk op hun benen en hebben broze botten", licht Dick ter Steege van het CBS toe. "Maar ook dementie speelt een rol." Vergrijzing is niet de enige verklaring. Ook relatief gezien neemt het aantal dodelijke valpartijen namelijk toe. Hoe dat komt, heeft het CBS niet onderzocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen