Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel coronagevallen Noord-Limburg: 'Veehouderij speelt rol'

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 22:25

De luchtvervuiling door intensieve veehouderij lijkt er een rol bij te spelen dat het coronavirus in Noord-Limburg veel harder toeslaat.

Dat wordt gesteld in het AD.

Meer besmettingen
In Noord-Limburg - met de gemeente Peel en Maas als uitschieter - en Oost-Brabant zijn er meer besmettingen en ziekenhuisopnames dan in de rest van Nederland. De GGD Limburg-Noord meldde donderdag dat in Noord- en Midden-Limburg tot nu toe 1586 mensen positief getest zijn op Covid-19 en 690 inwoners opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. De afgelopen dagen vlakken die aantallen overigens wel iets af, net als in de rest van het land.

Lees meer: Officieel dodental coronavirus stijgt naar 609 in Limburg

Verband
Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, denkt dat er een verband kan zijn tussen de veestapel en het aantal coronagevallen in die regio's. Het gaat om de concentraties fijnstof, stikstof en ammoniak die juist in gebieden met veel besmettingen het hoogst zijn. In die gebieden loopt ook het meeste vee rond. "Als je ziet dat luchtvervuiling en veel besmettingen wereldwijd in meer gebieden samengaan, wordt zo'n verband wel waarschijnlijker. Er is in elk geval alle reden om dit te onderzoeken", zegt hij tegen de krant.

Invloed veehouderij
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat op verzoek van minister Carola Schouten een onderzoek uitvoeren naar de mogelijke invloed van de (intensieve) veehouderij en luchtvervuiling op de impact die het coronavirus heeft op de gezondheid van mensen. Het onderzoek wordt gedaan door het consortium Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) in samenwerking met onder meer de universiteiten van Utrecht en Wageningen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen