Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel boeren in Limburg hebben nog geen opvolger klaarstaan

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 6:46

Ruim 65 procent van de Limburgse boeren van 55 jaar of ouder heeft niemand klaarstaan die de leiding kan overnemen in hun bedrijf.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Geen opvolger
De vraag wie bedrijfsopvolger kan worden, speelt in veel landbouwbedrijven. Want in 1211 van de 1841 agrarische bedrijven in Limburg staat nog geen opvolger klaar. Dat komt neer op 65,7 procent.

Landbouw
Landelijk gezien heeft bijna zes op de tien boeren van 55 jaar of ouder geen opvolger klaarstaan. Dit speelt met name bij de kleinere landbouwbedrijven, meldt het CBS. In 27.000 van de 52.000 agrarische bedrijven in Nederland staat iemand aan het hoofd die 55 jaar of ouder is.

Bij grote landbouwbedrijven staat de opvolger vaak wel klaar als het bedrijfshoofd tegen de pensioenleeftijd is, in 70 procent van de gevallen. Bij middelgrote bedrijven is dat 50 procent en bij kleine en hele kleine bedrijven is het nog minder.

Melkvee
Melkveebedrijven hebben relatief het vaakst al een opvolger klaarstaan, gevolgd door geitenhouderijen. De animo om het roer in een schapenbedrijf over te nemen is gering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen