Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel belangstelling voor toekomst Philips-terrein Roermond

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 18:28

Het voormalige Philipsterrein in Roermond is voortaan wekelijks deels geopend. Bezoekers kunnen er een wandeling maken, cultuur snuiven en via doorkijkjes de sfeer proeven van de rest van het terrein.

Het is de start van de nieuwe toekomst voor het voormalige bedrijventerrein en omgeving.

Wonen en cultuur
Het voormalige fabrieksterrein aan de aan de Bredeweg in Roermond ligt er al jaren verloederd bij. Elektronicafabrikant Philips vertrok in het jaar 2000, het Taiwanese bedrijf Yageo hield de fabrieken nog een paar jaar in bedrijf. Sindsdien is het terrein in verval geraakt. Maar de nieuwe eigenaar Berend Matzinger heeft grootse plannen, die begin deze maand op goedkeuring van de gemeenteraad konden rekenen.

Woningen en cultuuras
Het grootste deel van de gebouwen blijft intact en wordt tot woningen ontwikkeld. “We zijn bezig met een evenementenhal, stukje horeca, misschien wat winkels. Maar de laan die sinds dit weekend open is moet een ‘cultuuras’ worden met muziek en ateliers”, zegt Matzinger. Hij noemt de ‘vibe’ die er dit weekend was als voorbeeld.

Lees ook: Verloederd Philips-terrein in Roermond na 15 jaar aangepakt

Enthousiaste reacties
Honderden mensen bezochten dit weekend het voormalige bedrijventerrein dat in 2008 werd gesloten. Ook de bezoekers reageren enthousiast op de openstelling en nieuwe visie voor het gebied. Een bewoner die tegenover de fabriekshallen woont is blij met de plannen. “Je kijkt tegen een gebouw aan dat helemaal leeg en aan het verpauperen is, dan is dit natuurlijk een hele stap vooruit”, zegt hij. Een andere bezoeker vergelijkt de plannen met soortgelijke projecten in bijvoorbeeld Eindhoven, die ook geslaagd zijn. “Het moet gewoon groeien en een goede synergie zijn, dan past het prima”, zegt hij.

Activiteiten
Onder de noemer Weerstand zijn er vanaf nu ieder weekend activiteiten rondom het centrale plein. De oude Philipskantine is ingericht als tijdelijk informatiecentrum. Creatieve afscheidingen met openingen, gemaakt van oude materialen uit de gebouwen sluiten de rest van het gebied nu nog af, maar het is de bedoeling om op korte termijn meer gebouwen te gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen en tentoonstellingen.

Voor het einde van het jaar moet de huidige visie uitgewerkt zijn in een concreet stedenbouwkundig plan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen