Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel belangstelling voor toekomst Philips-terrein Roermond

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 18:28

Het voormalige Philipsterrein in Roermond is voortaan wekelijks deels geopend. Bezoekers kunnen er een wandeling maken, cultuur snuiven en via doorkijkjes de sfeer proeven van de rest van het terrein.

Het is de start van de nieuwe toekomst voor het voormalige bedrijventerrein en omgeving.

Wonen en cultuur
Het voormalige fabrieksterrein aan de aan de Bredeweg in Roermond ligt er al jaren verloederd bij. Elektronicafabrikant Philips vertrok in het jaar 2000, het Taiwanese bedrijf Yageo hield de fabrieken nog een paar jaar in bedrijf. Sindsdien is het terrein in verval geraakt. Maar de nieuwe eigenaar Berend Matzinger heeft grootse plannen, die begin deze maand op goedkeuring van de gemeenteraad konden rekenen.

Woningen en cultuuras
Het grootste deel van de gebouwen blijft intact en wordt tot woningen ontwikkeld. “We zijn bezig met een evenementenhal, stukje horeca, misschien wat winkels. Maar de laan die sinds dit weekend open is moet een ‘cultuuras’ worden met muziek en ateliers”, zegt Matzinger. Hij noemt de ‘vibe’ die er dit weekend was als voorbeeld.

Lees ook: Verloederd Philips-terrein in Roermond na 15 jaar aangepakt

Enthousiaste reacties
Honderden mensen bezochten dit weekend het voormalige bedrijventerrein dat in 2008 werd gesloten. Ook de bezoekers reageren enthousiast op de openstelling en nieuwe visie voor het gebied. Een bewoner die tegenover de fabriekshallen woont is blij met de plannen. “Je kijkt tegen een gebouw aan dat helemaal leeg en aan het verpauperen is, dan is dit natuurlijk een hele stap vooruit”, zegt hij. Een andere bezoeker vergelijkt de plannen met soortgelijke projecten in bijvoorbeeld Eindhoven, die ook geslaagd zijn. “Het moet gewoon groeien en een goede synergie zijn, dan past het prima”, zegt hij.

Activiteiten
Onder de noemer Weerstand zijn er vanaf nu ieder weekend activiteiten rondom het centrale plein. De oude Philipskantine is ingericht als tijdelijk informatiecentrum. Creatieve afscheidingen met openingen, gemaakt van oude materialen uit de gebouwen sluiten de rest van het gebied nu nog af, maar het is de bedoeling om op korte termijn meer gebouwen te gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen en tentoonstellingen.

Voor het einde van het jaar moet de huidige visie uitgewerkt zijn in een concreet stedenbouwkundig plan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen