Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel animo voor vuurwerkverbod in Limburg

Geplaatst opvrijdag 1 januari 2021 - 16:58

Voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo Antoin Scholten is voorstander van een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling.

Hij schaart zich achter de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Die pleit vrijdag ook voor een verbod op vuurwerk tijdens oud en nieuw.

Rustig verlopen
Scholten geeft aan dat de jaarwisseling rustig is verlopen. "Limburg is een voorbeeld voor de rest van het land", zegt Scholten. "Er zijn extra agenten ingezet, maar die blijken overbodig te zijn geweest."

Video: L1

Klaar met vuurwerk
Een groot deel van Limburg is klaar met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Twee derde van provinciegenoten is voorstander van een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw.

Peiling
Dat blijkt uit een peiling van LocalFocus, in samenwerking met KiesKompas. Ook onder de inwoners van de provincies Noord-Holland en Friesland is de steun voor het vuurwerkverbod groot.

Lager
In Drenthe en Overijssel is de animo lager. Daar is minder dan de helft van de inwoners voorstander van het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Landelijk gezien is 60,2 procent van de Nederlandse bevolking voor het verbod.

Lees verder onder de grafiek

Corona
Bruls roept het kabinet vrijdag op vuurwerk definitief te verbieden met oud en nieuw. Deze jaarwisseling was vanwege corona een verbod ingesteld. Op basis van hoe oud en nieuw is verlopen, vindt Bruls het tijd dat ieder jaar zo'n verbod moet gelden.

Doorzetten
"De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten", zegt Bruls tegen Omroep Gelderland. "Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: 'Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod'. Ook voor volgend jaar."

Minder incidenten
"Over de grote linie hadden we minder incidenten", stelt Bruls. "Je ziet nu al dat een heleboel mensen keurig aan de regels houden. Dus dankzij hen hebben we nu veel minder mensen die naar het ziekenhuis of de huisartsenpost moesten. Dat was natuurlijk ons belangrijkste doel, om te zorgen dat we die zorg zoveel mogelijk konden ontlasten. Het lijkt erop, zeg ik voorzichtig, dat het gelukt is."

Geweld
Verder hekelt Bruls tegenover Omroep Gelderland het geweld tegen de politie waarvan ook dit nieuwjaar sprake was. "Daar kan ik niet aan wennen en daar moeten we streng tegen op blijven treden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen