Overslaan en naar de inhoud gaan

VDL Nedcar stapt naar rechter om staking te verbieden

Geplaatst opdinsdag 8 januari 2019 - 17:50

Autofabrikant VDL Nedcar in Born wil de voorgenomen stakingen komende donderdag en vrijdag via de rechter proberen te verbieden.

Dat staat in een brief aan de medewerkers die in handen is van L1. VDL en vakbond FNV bevestigen dat de rechtszaak is aangespannen. De zaak dient woensdag.

Loonsverhoging
De vakbond heeft medewerkers opgeroepen om het werk voor 48 uur neer te leggen. De staking moet uiteindelijk leiden tot onder meer 3,5 procent loonsverhoging. Er zouden zo'n 50 tot 60 bedrijven in Midden- en Zuid-Limburg meedoen met de staking.

Lees ook: Limburgse metaalbedrijven leggen opnieuw werk neer

Oproep
VDL is allesbehalve blij met de zoveelste staking. Medewerkers van het bedrijf staakten al vaker uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Donderdag en vrijdag zouden dan de tiende en elfde stakingsdagen zijn in minder dan zeven maanden tijd. Op 27 december deed de autofabriek al een oproep om geen actie meer te voeren.

In gevaar
VDL vreest voor het vertrek van BMW als klant in Born. "De leverbetrouwbaarheid komt door de stakingen in het geding", schrijft VDL in de brief. "Dat zou de werkgelegenheid in gevaar kunnen brengen", reageert een woordvoerder van VDL. Ook heeft het mogelijk gevolgen voor de nieuwe contracten in 2022 en 2023.

Banen geschrapt
Eerder werd al duidelijk dat 1000 tijdelijke banen bij Nedcar worden geschrapt, omdat BMW geen auto's met dieselmotoren meer laat bouwen in Born.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen