Overslaan en naar de inhoud gaan

VDL Nedcar stapt naar rechter om staking te verbieden

Geplaatst opdinsdag 8 januari 2019 - 17:50

Autofabrikant VDL Nedcar in Born wil de voorgenomen stakingen komende donderdag en vrijdag via de rechter proberen te verbieden.

Dat staat in een brief aan de medewerkers die in handen is van L1. VDL en vakbond FNV bevestigen dat de rechtszaak is aangespannen. De zaak dient woensdag.

Loonsverhoging
De vakbond heeft medewerkers opgeroepen om het werk voor 48 uur neer te leggen. De staking moet uiteindelijk leiden tot onder meer 3,5 procent loonsverhoging. Er zouden zo'n 50 tot 60 bedrijven in Midden- en Zuid-Limburg meedoen met de staking.

Lees ook: Limburgse metaalbedrijven leggen opnieuw werk neer

Oproep
VDL is allesbehalve blij met de zoveelste staking. Medewerkers van het bedrijf staakten al vaker uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Donderdag en vrijdag zouden dan de tiende en elfde stakingsdagen zijn in minder dan zeven maanden tijd. Op 27 december deed de autofabriek al een oproep om geen actie meer te voeren.

In gevaar
VDL vreest voor het vertrek van BMW als klant in Born. "De leverbetrouwbaarheid komt door de stakingen in het geding", schrijft VDL in de brief. "Dat zou de werkgelegenheid in gevaar kunnen brengen", reageert een woordvoerder van VDL. Ook heeft het mogelijk gevolgen voor de nieuwe contracten in 2022 en 2023.

Banen geschrapt
Eerder werd al duidelijk dat 1000 tijdelijke banen bij Nedcar worden geschrapt, omdat BMW geen auto's met dieselmotoren meer laat bouwen in Born.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen