Overslaan en naar de inhoud gaan

VDL Nedcar legt noodgedwongen productie stil

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 12:05

Door een wereldwijd tekort aan elektronische componenten, oftewel chips, heeft de productie bij VDL Nedcar afgelopen donderdag en vrijdag stilgelegen. Daardoor zijn er naar schatting zo'n duizend auto's minder van de band gerold.

Volgens een woordvoerder gaat de autofabriek maandag weer open, maar houden ze er rekening mee dat er de komende tijd vaker productiestops zullen zijn.

Mondiaal probleem
"Het is een mondiaal probleem en dus blijft de toekomst onzeker." Later dit jaar zal de achterstallige productie worden ingehaald. Hoe groot de schade is voor VDL Nedcar, blijft onduidelijk.

Chipmakers hebben vanwege de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones voor het vele thuiswerken en ook spelcomputers moeite om aan de behoefte vanuit de auto-industrie te voldoen. Ook een inschattingsfout aan het begin van de corona-uitbraak speelt een rol in het tekort. Toen zijn bestaande opdrachten voor chips uitgesteld omdat werd verwacht dat er minder behoefte aan auto's zou zijn door de pandemie.

Toekomst
De vakbonden waren eerder al op de hoogte van de problemen en de aangekondigde productiestop. Ron Peters van FNV Bondgenoten: "Voor mij is het geen groot nieuws. Het personeel was ruim op tijd geïnformeerd."

De vakbondsman maakt zich veel grotere zorgen over de toekomst van de fabriek na 2024 als de productie van Mini's en BMW's eindigt. "Die gevolgen voor de lange termijn vind ik veel erger dan het grote gebrek aan elektronica op dit moment."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen