Overslaan en naar de inhoud gaan

'VDL ligt grotendeels stil door staking medewerkers'

Geplaatst opdonderdag 28 juni 2018 - 18:44

Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV Metaal denkt dat de staking bij VDL Nedcar grote gevolgen heeft. "Ik verwacht dat een groot deel van VDL Nedcar stil ligt en zo'n duizend werknemers het werk neerleggen."

Dat zegt Wijers in het L1-programma AvondGasten. Medewerkers van VDL Nedcar gaan vanaf donderdagavond 22:30 uur 48 uur lang staken.

Lees ook: Vakbond roept op tot tweedaagse staking bij VDL Nedcar

Middeleeuwse werktijden
Medewerkers vechten onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdagen van maximaal 8,5 uur. De werkgevers willen werkdagen van maximaal 12 uur. Maar dat vindt Wijers 'terug naar de middeleeuwen'. "De werkdruk is enorm hoog, zeker bij VDL Nedcar. De diensten zijn erg zwaar. Mensen zeggen: dit is de streep en niet verder."

Klinkt ondankbaar
Maar bijt je door te staken niet de hand die je voedt? VDL heeft NedCar tenslotte van de ondergang gered en zonder het moederbedrijf was er dus überhaupt geen werk. "Klinkt ondankbaar", weet Wijers. "Maar het is niet staken tegen je bedrijf. Het is staken voor je eigen cao, voor de hele sector."

Andere bedrijven
Niet alleen bij VDL Nedcar wordt gestaakt. Ook werknemers van DAF in Eindhoven leggen 48 uur het werk neer. Medewerkers van Prysmian Draka uit Emmen gaan voor een tweede keer staken. Bij het Helmondse bedrijf Nedschroef wordt niet meer overgewerkt zolang er geen nieuwe cao is.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen