Overslaan en naar de inhoud gaan

VDL gehackt: productie Nedcar ligt stil

Geplaatst opdonderdag 7 oktober 2021 - 10:36

Technologieconcern VDL is over het hele bedrijf gehackt. Productieprocessen liggen stil en werknemers zitten deels thuis. Ook onderdeel VDL Nedcar in Born ligt stil.

Dat meldt het Eindhovense concern.

Alles liep vast
"Onze IT-mensen kregen meldingen en vervolgens liep het hier vast", zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL. Naast VDL NedCar bestaat het bedrijf uit ruim honderd dochterbedrijven. Een handvol in Limburg, de meeste VDL-bedrijven zitten in Noord-Brabant. Ook heeft het bedrijf vestigingen in Azië en Amerika.

Waar de hack vandaan komt is nog onduidelijk. Ook of er bijvoorbeeld losgeld geëist is. Een aantal medewerkers van Nedcar zegt tegen een L1-verslaggever ter plekke dat de fabriek ook morgen stil ligt.

Extra vervelend
Voor VDL Nedcar is de productiestop extra vervelend omdat het bedrijf ook al geplaagd wordt door een wereldwijd tekort aan chips. Daardoor is de autoproductie al een aantal keer stilgelegd. Naar verwachting gaat dat ook de komende tijd nog gebeuren. De achterstand in de productie van BMW's en Mini's zal op enig moment moeten worden ingehaald.

Universiteit
De Universiteit Maastricht werd eind 2019 slachtoffer van zogeheten gijzelsoftware, criminelen legden de universiteit plat. Uiteindelijk betaalde de universiteit 197.00 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen computernetwerk.

Schadepost
In Nederland wordt jaarlijks 1 op de 5 bedrijven getroffen door een cyberaanval, liet het ministerie van Economische Zaken eerder onderzoeken. De gemiddelde schadepost is 63.000 euro en dat loopt de laatste jaren snel op.

Dit zijn de vestigingen van VDL in Limburg:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen