Overslaan en naar de inhoud gaan

'VDL aangevallen door Russische hackers'

Geplaatst opvrijdag 8 oktober 2021 - 12:28

Vanuit verschillende VDL-gelederen klinkt vrijdag het gerucht dat het bedrijf donderdag is getroffen door een Russische cyberaanval.

VDL zelf bevestigt dat niet, maar ontkent het ook niet. "We gaan daar gewoon niets over zeggen", zegt een woordvoerder namens het bedrijf. Op de vraag of er door hackers losgeld is geëist volgt ook geen ja, maar ook geen nee.

Geen idee
Het wereldwijde industrieconcern, met de hoofdvestiging in Eindhoven en acht bedrijfsonderdelen in Limburg, heeft volgens de zegsman nog geen idee wanneer het bedrijf weer op volle toeren kan draaien.

Lees ook: VDL Nedcar ook vrijdag nog plat na cyberaanval

Uitgeschakeld
Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan maar de online systemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie. Zoals de autoproductie bij VDL Nedcar in Born.

Vestigingen
In Limburg heeft VDL vestigingen in Born (Nedcar), Venlo, Weert, Nederweert, Swalmen, Sevenum en Hoensbroek. Wereldwijd heeft het bedrijf 105 filialen in 19 landen. Volgens de VDL-zegsman donderdag hebben al die ondernemingen "in meer of mindere mate" te maken met de cyberaanval.

Dit zijn de vestigingen van VDL in Limburg:

Allekabels
Hackers leggen vaker de systemen van Nederlandse en ook Limburgse bedrijven en organisaties plat, of ze stelen er gegevens. Zo zijn door een computerhack bij de Kerkraadse online kabelgigant Allekabels in april van dit jaar de privégegevens en wachtwoorden van miljoenen Nederlanders op straat komen te liggen.

Lees ook: Limburgse webshop gehackt: miljoenen gegevens op straat

Universiteit
Rond de Kerstdagen van 2019 is de Maastrichtse Universiteit lamgelegd door een groep hackers. De universiteit heeft toen 197.000 euro betaald om weer over de eigen systemen te kunnen beschikken. In juni zouden zes hackers aangehouden zijn in Oekraïne, op verdenking van betrokkenheid bij het Maastrichtse hack.

Lees ook: 'Deel bende achter cyberaanval UM opgerold'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen