Overslaan en naar de inhoud gaan

Vastgoedkoning Joep J. na tien jaar alsnog voor de rechter

Geplaatst opvrijdag 1 november 2019 - 6:00

Liefst tien jaar na een grote actie tegen vermeend huisjesmelker Joep J. (68) staat de hoofdrolspeler voor de rechter, samen met tien andere verdachten.

De zestiger zou de grote man zijn achter één van de grootste vastgoedfraudezaken die ons land kent.

Lees ook: Landlordzaak terugverwezen naar rechtbank

Schimmige deals
Kerkradenaar Joep J. zou zeker tweehonderd panden op de kop hebben getikt, waarvan een deel wordt gelinkt aan drugshandel. Volgens justitie gaat het om schimmige deals, waarmee de vastgoedman zich verrijkte. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en flessentrekkerij. En met hem vele anderen, waaronder zijn vrouw, die ook verdachte is in de zaak.

Fout van justitie
In 2009 leidde die verdenking tot een grote actie, waarbij meerdere panden werden binnengevallen door de politie en liefst 134 panden in beslag werden genomen. Justitie dacht de vastgoedkoning beet te hebben, maar door procesfouten van justitie leed de zaak schipbreuk.

Toch een herkansing
Joep leek vrijuit te gaan, maar het Hof verwees de zaak in 2015 terug naar de rechtbank in Roermond. Ja, er waren fouten gemaakt, maar die waren volgens het Hof niet zo zwaar dat de zaak zou moeten klappen. En dus staan de elf verdachten vrijdag alsnog voor de rechter.

Volle agenda
Dat het nog vier jaar heeft geduurd voordat de zaak in Roermond voor de rechter kwam, heeft alles te maken met het gebrek aan capaciteit bij zowel de rechtbank als justitie. Mocht het straks tot een bewezenverklaring komen, is het daarom nog maar zeer de vraag hoe zwaar de verdachten gestraft kunnen worden. Ze krijgen hoe dan ook strafkorting vanwege de verstreken periode.

De zaak Landlord, zoals het proces rondom Joep en consorten is gedoopt, wordt op 1, 6, 7, 8, 11, 13, 15, 18, 19 en 22 november behandeld. Vrijdag begint de zaak om 9:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen