Overslaan en naar de inhoud gaan

Varkensboer over proef landbouw: eerst zien, dan geloven

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 17:28

Het plan van landbouwminister Carola Schouten om in De Peel te gaan experimenteren met duurzamere landbouw, roept daar gemengde reacties op.

"Het is goed dat de minister deze stap zet. De tijd is er rijp voor", zegt varkenshouder Arjan van Leeuwen uit Nederweert-Eind. Maar toch stelt hij ook vraagtekens bij het plan, vooral over de investering die de minister heeft toegezegd: "Eerst zien, dan geloven."

Kringlooplandbouw
De minister wil de landbouw in Nederland omvormen naar 'kringlooplandbouw', waarbij boeren voedsel gaan produceren met zo min mogelijk nadelige gevolgen voor natuur, milieu en klimaat. De minister wil jaarlijks honderden miljoenen euro’s in het nieuwe plan steken.

Lees ook: De Peel experimenteergebied duurzame landbouw

Betalen, bepalen
Van Leeuwen werkt eigenlijk al jaren volgens de kringloopmethode. Het voedsel dat over is in de regio wordt op zijn bedrijf omgezet in varkensvoer. Het vlees van zijn varkens gaat vervolgens weer naar diezelfde consument in de regio. De varkenshouder uit Nederweert-Eind is ook kritisch op de stelling van de minister dat consumenten in de toekomst meer willen betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. "Wie betaalt, die bepaalt", aldus Van Leeuwen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen