Overslaan en naar de inhoud gaan

Varkensboer over proef landbouw: eerst zien, dan geloven

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 17:28

Het plan van landbouwminister Carola Schouten om in De Peel te gaan experimenteren met duurzamere landbouw, roept daar gemengde reacties op.

"Het is goed dat de minister deze stap zet. De tijd is er rijp voor", zegt varkenshouder Arjan van Leeuwen uit Nederweert-Eind. Maar toch stelt hij ook vraagtekens bij het plan, vooral over de investering die de minister heeft toegezegd: "Eerst zien, dan geloven."

Kringlooplandbouw
De minister wil de landbouw in Nederland omvormen naar 'kringlooplandbouw', waarbij boeren voedsel gaan produceren met zo min mogelijk nadelige gevolgen voor natuur, milieu en klimaat. De minister wil jaarlijks honderden miljoenen euro’s in het nieuwe plan steken.

Lees ook: De Peel experimenteergebied duurzame landbouw

Betalen, bepalen
Van Leeuwen werkt eigenlijk al jaren volgens de kringloopmethode. Het voedsel dat over is in de regio wordt op zijn bedrijf omgezet in varkensvoer. Het vlees van zijn varkens gaat vervolgens weer naar diezelfde consument in de regio. De varkenshouder uit Nederweert-Eind is ook kritisch op de stelling van de minister dat consumenten in de toekomst meer willen betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. "Wie betaalt, die bepaalt", aldus Van Leeuwen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen