Overslaan en naar de inhoud gaan

Varkensboer over proef landbouw: eerst zien, dan geloven

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 17:28

Het plan van landbouwminister Carola Schouten om in De Peel te gaan experimenteren met duurzamere landbouw, roept daar gemengde reacties op.

"Het is goed dat de minister deze stap zet. De tijd is er rijp voor", zegt varkenshouder Arjan van Leeuwen uit Nederweert-Eind. Maar toch stelt hij ook vraagtekens bij het plan, vooral over de investering die de minister heeft toegezegd: "Eerst zien, dan geloven."

Kringlooplandbouw
De minister wil de landbouw in Nederland omvormen naar 'kringlooplandbouw', waarbij boeren voedsel gaan produceren met zo min mogelijk nadelige gevolgen voor natuur, milieu en klimaat. De minister wil jaarlijks honderden miljoenen euro’s in het nieuwe plan steken.

Lees ook: De Peel experimenteergebied duurzame landbouw

Betalen, bepalen
Van Leeuwen werkt eigenlijk al jaren volgens de kringloopmethode. Het voedsel dat over is in de regio wordt op zijn bedrijf omgezet in varkensvoer. Het vlees van zijn varkens gaat vervolgens weer naar diezelfde consument in de regio. De varkenshouder uit Nederweert-Eind is ook kritisch op de stelling van de minister dat consumenten in de toekomst meer willen betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. "Wie betaalt, die bepaalt", aldus Van Leeuwen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen