Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandalen slaan toe bij oorlogsmonument: 'Respectloos'

Geplaatst opmaandag 14 juni 2021 - 10:42

Bij het oorlogsmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog acht omgekomen Amerikaanse inzittenden van een B-17 bommenwerper in Castenray zijn in de nacht van zaterdag op zondag vernielingen aangericht.

"Volkomen respectloos en zinloos. De vandalen moeten zich diep schamen", zegt voorzitter Jan Strijbos van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray.

Ravage
Twee grote bloempotten, die voor het informatiebord stonden, zijn stukgegooid. De stoep aan de voorkant van het bord lag bezaaid met bloempottenscherven, potgrond en bloemen. Ook bij het naastgelegen bankje lieten de vandalen troep achter.

"Ik werd ingeseind door buurtbewoners en ben er meteen naar toe gegaan. Gelukkig is het informatiebord en het monument zelf gespaard gebleven", aldus Strijbos.

Ter nagedachtenis
Stichting Heemkundig Genootschap Castenray heeft het monument in 2016 in samenwerking met Werkgroep Historie Leunen opgericht ter nagedachtenis aan acht oorlogsslachtoffers. Het toestel werd beschoten door een Duits jachtvliegtuig waarna het explodeerde. Van de tien bemanningsleden wisten er twee zich met een parachute te redden. Het oorlogsmonument is gevestigd in de hoek bij de Horsterweg, Beemdweg en Hoogriebroekseweg.

'Warm gebaar'
De vernielingen bereikten zelfs Amerika. Een familielid van een van de omgekomen slachtoffers was bereid om een bijdrage te schenken. "Een warm gebaar, maar wij gaan de schade voor eigen rekening nemen." Wie verantwoordelijk is voor de daad is nog niet bekend. "Ik heb er wel meteen een melding van gemaakt bij de politie", vertelt Strijbos.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen