Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf volgende week: terras open en geen avondklok meer

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 19:27

Het demissionair kabinet durft de eerste stappen uit het openingsplan te zetten. Behalve dat de terrassen vanaf 28 april weer opengaan, wordt ook de avondklok geschrapt.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

Terrassen weer mogelijk
Een drankje nuttigen of een hapje eten op een terras is wel alleen mogelijk tussen 12:00 en 18:00 uur. Maar ook hier gelden regels voor: maximaal twee bezoekers per tafeltje of meerdere mensen die tot één huishouden behoren. Er mogen maximaal 50 gasten per terras worden toegelaten. Horecaondernemers moeten onder meer werken met reserveringen en checklists.

Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. "Ik begrijp dat de horeca op meer had gehoopt. Maar dit is een eerste stap en in stap twee zullen we opnieuw kijken naar de verruiming voor de horeca", legt Rutte uit.

Winkelen en andere stappen
Maar daar blijft het niet bij. Het demissionair kabinet trekt de handrem iets verder los. Winkelen zonder afspraak is weer mogelijk. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels gaat naar 20:00 uur. Ook binnen geldt een mondkapjesplicht.

Ook thuis mag men vanaf 28 april twee gasten ontvangen in plaats van één. En bij begrafenissen zijn weer 100 genodigden welkom. Daarnaast zijn theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs weer mogelijk.

'Samenleving snakt naar ruimte'
"We zijn blij dat dit nu kan. De samenleving snakt naar meer ruimte. Het openingsplan gaat in vijf stappen, waarmee Nederland rond begin van de zomer afscheid kan nemen van de meeste coronamaatregelen", aldus Rutte.

Wel zijn de versoepelingen die het demissionair kabinet aankondigt "ongelofelijk spannend". Dat zegt Rutte. De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog.

Vervolgstap
De tweede stap staat op z'n vroegst op 11 mei gepland. Dan kunnen mogelijk dierentuinen en pretparken bezocht worden. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen én meer buiten gesport worden. Over ongeveer twee weken horen we of deze tweede stap gezet kan worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen