Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Zutphen: 'Van mij had Meyer niet weg gehoeven'

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 18:35

SP-wethouder Peter van Zutphen van de gemeente Heerlen vindt het enorm jammer dat landelijk partijvoorzitter Ron Meyer zich niet herkiesbaar stelt aan het einde van het jaar.

Dat zei hij dinsdagavond in L1mburg Centraal.

"Het is een groot verlies. Hij was en is een kei van een voorzitter en een kei van een actievoerder. Hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid, maar van mij had hij niet weg gehoeven", aldus Van Zutphen. Hij hoopt dat de opvolger van Meyer op dezelfde lijn zit.

Niet herkiesbaar
Heerlenaar Meyer maakte maandag bekend dat hij zijn conclusies trekt uit de nederlaag die de SP heeft geleden bij de Europese Verkiezingen. De partij is volledig uit het Europees Parlement verdwenen.

Lees ook: SP-voorzitter Ron Meyer stapt op

Campagnefilmpje
Meyer was mede-verantwoordelijk voor een koersverandering bij de SP de afgelopen jaren. Die koers werd onder hem radicaler en meer op harde actie gericht. Dat viel niet bij iedereen goed. Een campagnefilmpje waarin de SP Meyer's stadgenoot Frans Timmermans van de PvdA op de hak nam, viel bij veel mensen slecht. Er wordt vanuit gegaan dat dit de partij stemmen heeft gekost.

'Geweldig filmpje'
Van Zutphen vond het filmpje waarin Timmermans werd neergezet als de persoon Hans Brusselmans die zich arrogant gedraagt en geniet van de macht die hij als Eurocommissaris heeft, 'geweldig'. "Alles zit erin, ook hoe Timmermans het referendum aan zijn laars lapt." De SP mag meer van dit soort filmpjes maken als het aan Van Zutphen ligt.

Lage opkomst
Maar het filmpje over Timmermans was niet de enige reden voor het lage aantal SP-stemmers. Van Zutphen wijst erop dat de mensen die hebben gestemd tijdens de Europese Verkiezingen vaak voorstander van 'Europa' zijn. De opkomst in Heerlen was bijvoorbeeld heel laag in typische volkswijken als Vrieheide en Meezenbroek, wijken waar het gros van de SP-achterban woont. De opkomst in rijkere buurten lag daarentegen boven de 60 procent.

Nieuwe koers
De nieuwe koers van de SP is volgens Van Zutphen ingezet omdat de partij 'te lang te flets, te bleek en te bestuurlijk is geweest'. De partij heeft volgens hem ook te lang haar 'Eurokritische' gezicht niet laten zien. Dat is volgens hem nu 'gekaapt door malloten van extreem-rechts'. Van Zutphen: "In de tijd van de Europese grondwet heeft de SP de anti-Europa-kar getrokken. Daarna hebben anderen dat overgenomen. We hebben te lang geaccepteerd dat het iets van rechts geworden is."

Mindere tijden
Van Zutphen heeft eerder al mindere tijden meegemaakt bij zijn partij. "Ik zit al wat jaren bij de SP, heb ook al twee keer meegemaakt dat we nul zetels haalden in de gemeenteraad. Soms is het wat minder, soms wat meer."

Marijnissen
Lijsttrekker en fractievoorzitter Lilian Marijnissen van de SP in de Tweede Kamer is niet opgestapt na het forse verlies van haar partij bij de Europese verkiezingen. Van Zutphen staat achter haar keus. De SP heeft volgens Marijnissen nu leiderschap nodig. En net als Van Zutphen denkt ze dat het uiteindelijk wel weer goed komt met de partij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen