Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Van Zutphen: 'Van mij had Meyer niet weg gehoeven'

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 18:35

SP-wethouder Peter van Zutphen van de gemeente Heerlen vindt het enorm jammer dat landelijk partijvoorzitter Ron Meyer zich niet herkiesbaar stelt aan het einde van het jaar.

Dat zei hij dinsdagavond in L1mburg Centraal.

"Het is een groot verlies. Hij was en is een kei van een voorzitter en een kei van een actievoerder. Hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid, maar van mij had hij niet weg gehoeven", aldus Van Zutphen. Hij hoopt dat de opvolger van Meyer op dezelfde lijn zit.

Niet herkiesbaar
Heerlenaar Meyer maakte maandag bekend dat hij zijn conclusies trekt uit de nederlaag die de SP heeft geleden bij de Europese Verkiezingen. De partij is volledig uit het Europees Parlement verdwenen.

Lees ook: SP-voorzitter Ron Meyer stapt op

Campagnefilmpje
Meyer was mede-verantwoordelijk voor een koersverandering bij de SP de afgelopen jaren. Die koers werd onder hem radicaler en meer op harde actie gericht. Dat viel niet bij iedereen goed. Een campagnefilmpje waarin de SP Meyer's stadgenoot Frans Timmermans van de PvdA op de hak nam, viel bij veel mensen slecht. Er wordt vanuit gegaan dat dit de partij stemmen heeft gekost.

'Geweldig filmpje'
Van Zutphen vond het filmpje waarin Timmermans werd neergezet als de persoon Hans Brusselmans die zich arrogant gedraagt en geniet van de macht die hij als Eurocommissaris heeft, 'geweldig'. "Alles zit erin, ook hoe Timmermans het referendum aan zijn laars lapt." De SP mag meer van dit soort filmpjes maken als het aan Van Zutphen ligt.

Lage opkomst
Maar het filmpje over Timmermans was niet de enige reden voor het lage aantal SP-stemmers. Van Zutphen wijst erop dat de mensen die hebben gestemd tijdens de Europese Verkiezingen vaak voorstander van 'Europa' zijn. De opkomst in Heerlen was bijvoorbeeld heel laag in typische volkswijken als Vrieheide en Meezenbroek, wijken waar het gros van de SP-achterban woont. De opkomst in rijkere buurten lag daarentegen boven de 60 procent.

Nieuwe koers
De nieuwe koers van de SP is volgens Van Zutphen ingezet omdat de partij 'te lang te flets, te bleek en te bestuurlijk is geweest'. De partij heeft volgens hem ook te lang haar 'Eurokritische' gezicht niet laten zien. Dat is volgens hem nu 'gekaapt door malloten van extreem-rechts'. Van Zutphen: "In de tijd van de Europese grondwet heeft de SP de anti-Europa-kar getrokken. Daarna hebben anderen dat overgenomen. We hebben te lang geaccepteerd dat het iets van rechts geworden is."

Mindere tijden
Van Zutphen heeft eerder al mindere tijden meegemaakt bij zijn partij. "Ik zit al wat jaren bij de SP, heb ook al twee keer meegemaakt dat we nul zetels haalden in de gemeenteraad. Soms is het wat minder, soms wat meer."

Marijnissen
Lijsttrekker en fractievoorzitter Lilian Marijnissen van de SP in de Tweede Kamer is niet opgestapt na het forse verlies van haar partij bij de Europese verkiezingen. Van Zutphen staat achter haar keus. De SP heeft volgens Marijnissen nu leiderschap nodig. En net als Van Zutphen denkt ze dat het uiteindelijk wel weer goed komt met de partij.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen