Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Zutphen: 'Van mij had Meyer niet weg gehoeven'

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 18:35

SP-wethouder Peter van Zutphen van de gemeente Heerlen vindt het enorm jammer dat landelijk partijvoorzitter Ron Meyer zich niet herkiesbaar stelt aan het einde van het jaar.

Dat zei hij dinsdagavond in L1mburg Centraal.

"Het is een groot verlies. Hij was en is een kei van een voorzitter en een kei van een actievoerder. Hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid, maar van mij had hij niet weg gehoeven", aldus Van Zutphen. Hij hoopt dat de opvolger van Meyer op dezelfde lijn zit.

Niet herkiesbaar
Heerlenaar Meyer maakte maandag bekend dat hij zijn conclusies trekt uit de nederlaag die de SP heeft geleden bij de Europese Verkiezingen. De partij is volledig uit het Europees Parlement verdwenen.

Lees ook: SP-voorzitter Ron Meyer stapt op

Campagnefilmpje
Meyer was mede-verantwoordelijk voor een koersverandering bij de SP de afgelopen jaren. Die koers werd onder hem radicaler en meer op harde actie gericht. Dat viel niet bij iedereen goed. Een campagnefilmpje waarin de SP Meyer's stadgenoot Frans Timmermans van de PvdA op de hak nam, viel bij veel mensen slecht. Er wordt vanuit gegaan dat dit de partij stemmen heeft gekost.

'Geweldig filmpje'
Van Zutphen vond het filmpje waarin Timmermans werd neergezet als de persoon Hans Brusselmans die zich arrogant gedraagt en geniet van de macht die hij als Eurocommissaris heeft, 'geweldig'. "Alles zit erin, ook hoe Timmermans het referendum aan zijn laars lapt." De SP mag meer van dit soort filmpjes maken als het aan Van Zutphen ligt.

Lage opkomst
Maar het filmpje over Timmermans was niet de enige reden voor het lage aantal SP-stemmers. Van Zutphen wijst erop dat de mensen die hebben gestemd tijdens de Europese Verkiezingen vaak voorstander van 'Europa' zijn. De opkomst in Heerlen was bijvoorbeeld heel laag in typische volkswijken als Vrieheide en Meezenbroek, wijken waar het gros van de SP-achterban woont. De opkomst in rijkere buurten lag daarentegen boven de 60 procent.

Nieuwe koers
De nieuwe koers van de SP is volgens Van Zutphen ingezet omdat de partij 'te lang te flets, te bleek en te bestuurlijk is geweest'. De partij heeft volgens hem ook te lang haar 'Eurokritische' gezicht niet laten zien. Dat is volgens hem nu 'gekaapt door malloten van extreem-rechts'. Van Zutphen: "In de tijd van de Europese grondwet heeft de SP de anti-Europa-kar getrokken. Daarna hebben anderen dat overgenomen. We hebben te lang geaccepteerd dat het iets van rechts geworden is."

Mindere tijden
Van Zutphen heeft eerder al mindere tijden meegemaakt bij zijn partij. "Ik zit al wat jaren bij de SP, heb ook al twee keer meegemaakt dat we nul zetels haalden in de gemeenteraad. Soms is het wat minder, soms wat meer."

Marijnissen
Lijsttrekker en fractievoorzitter Lilian Marijnissen van de SP in de Tweede Kamer is niet opgestapt na het forse verlies van haar partij bij de Europese verkiezingen. Van Zutphen staat achter haar keus. De SP heeft volgens Marijnissen nu leiderschap nodig. En net als Van Zutphen denkt ze dat het uiteindelijk wel weer goed komt met de partij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen