Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey: Wanneer wordt helpen ronselen?

Geplaatst opdinsdag 5 april 2016 - 14:59

In de rechtbank in Rotterdam kreeg Jos van Rey dinsdag de kans om uit te leggen hoe het kwam dat er in zijn persoonlijk archief tientallen volmachten en stempassen waren gevonden.

Voor het Openbaar Ministerie waren die passen reden om ook de aanklacht verkiezingsfraude en ronselen van stemmen toe te voegen.

Hulpvaardigheid
Maar daarvan was volgens Van Rey zelf helemaal geen sprake. Al die mensen die hem een stempas of volmacht hadden gegeven, bewees de Roermondse politicus juist een dienst. Als zij door ziekte of vakantie niet naar de stembus konden gaan, dan regelde Van Rey of zijn VVD wel dat die stemmen alsnog per volmacht werden uitgebracht.

Grijs gebied
Maar waar houdt de hulpvaardigheid op, en waar beginnen de schimmige politieke toestanden? Volgens de Kieswet moet een volmacht volledig zijn ingevuld, en dat ontbrak er bij de stukken die bij Van Rey gevonden waren vaak aan. "Er is een groot grijs gebied in de kieswet", hield Van Rey de rechtbank voor. "En ik denk dat de wet hierna ook aangepast moet worden."

Voorkeurstemmen
Advocate Gitte Stevens voegde daar nog aan toe dat het wel heel raar zou zijn dat Van Rey door illegaal stemmen te ronselen enkele tientallen extra stemmen zou binnenhalen. "Op eigen kracht haalt mijn cliënt gemakkelijk 2000 of 3000 voorkeurstemmen in Roermond."

Barbertje moet hangen
Net als maandag, toen het lekken bij de burgemeestersbenoeming in Roermond werd behandeld, verdedigde Van Rey zich alvast met de opmerking dat elke politieke partij in Nederland op deze manier zijn kiezers tegemoet komt. "Maar waarom pakken ze mij? Omdat Barbertje moet hangen. En dus moet Barbertje ook hierom hangen", bitste een felle Van Rey.

Lees ook: Van Rey: 'Teeventap bewijst dat lekken normaal is'

Doorzoekingen
De stempassen en volmachten werden gevonden tijdens de doorzoekingen bij Van Rey vanwege het onderzoek naar corruptie en omkoping door vastgoedbaas Piet van Pol. Daarmee is dit onderdeel van de aanklacht net als de burgemeestersbenoeming bijvangst van het grote onderzoek.

De behandeling daarvan staat volgende week op de agenda van de rechtbank.

Tijdlijn
Even teruglezen hoe het ook al weer zat met de Zaak-Van Rey? Kijk hier voor een interactieve tijdlijn van Dagblad De Limburger.

Lees ook:
- LIVE: Van Rey staat terecht voor verkiezingsfraude
- LIVE: De zaak-Van Rey, dag 1

Lees hier alles over Jos van Rey.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

LIVE: Van Rey staat terecht voor verkiezingsfraude
Binnen maand uitsluitsel over verhoor Teeven in zaak-Van Rey
OM heeft niet gelekt in zaak-Van Rey
LIVE: Tweede zittingsdag regiezitting Van Rey
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen