Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey: Wanneer wordt helpen ronselen?

Geplaatst opdinsdag 5 april 2016 - 14:59

In de rechtbank in Rotterdam kreeg Jos van Rey dinsdag de kans om uit te leggen hoe het kwam dat er in zijn persoonlijk archief tientallen volmachten en stempassen waren gevonden.

Voor het Openbaar Ministerie waren die passen reden om ook de aanklacht verkiezingsfraude en ronselen van stemmen toe te voegen.

Hulpvaardigheid
Maar daarvan was volgens Van Rey zelf helemaal geen sprake. Al die mensen die hem een stempas of volmacht hadden gegeven, bewees de Roermondse politicus juist een dienst. Als zij door ziekte of vakantie niet naar de stembus konden gaan, dan regelde Van Rey of zijn VVD wel dat die stemmen alsnog per volmacht werden uitgebracht.

Grijs gebied
Maar waar houdt de hulpvaardigheid op, en waar beginnen de schimmige politieke toestanden? Volgens de Kieswet moet een volmacht volledig zijn ingevuld, en dat ontbrak er bij de stukken die bij Van Rey gevonden waren vaak aan. "Er is een groot grijs gebied in de kieswet", hield Van Rey de rechtbank voor. "En ik denk dat de wet hierna ook aangepast moet worden."

Voorkeurstemmen
Advocate Gitte Stevens voegde daar nog aan toe dat het wel heel raar zou zijn dat Van Rey door illegaal stemmen te ronselen enkele tientallen extra stemmen zou binnenhalen. "Op eigen kracht haalt mijn cli├źnt gemakkelijk 2000 of 3000 voorkeurstemmen in Roermond."

Barbertje moet hangen
Net als maandag, toen het lekken bij de burgemeestersbenoeming in Roermond werd behandeld, verdedigde Van Rey zich alvast met de opmerking dat elke politieke partij in Nederland op deze manier zijn kiezers tegemoet komt. "Maar waarom pakken ze mij? Omdat Barbertje moet hangen. En dus moet Barbertje ook hierom hangen", bitste een felle Van Rey.

Lees ook: Van Rey: 'Teeventap bewijst dat lekken normaal is'

Doorzoekingen
De stempassen en volmachten werden gevonden tijdens de doorzoekingen bij Van Rey vanwege het onderzoek naar corruptie en omkoping door vastgoedbaas Piet van Pol. Daarmee is dit onderdeel van de aanklacht net als de burgemeestersbenoeming bijvangst van het grote onderzoek.

De behandeling daarvan staat volgende week op de agenda van de rechtbank.

Tijdlijn
Even teruglezen hoe het ook al weer zat met de Zaak-Van Rey? Kijk hier voor een interactieve tijdlijn van Dagblad De Limburger.

Lees ook:
- LIVE: Van Rey staat terecht voor verkiezingsfraude
- LIVE: De zaak-Van Rey, dag 1

Lees hier alles over Jos van Rey.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

LIVE: Van Rey staat terecht voor verkiezingsfraude
Binnen maand uitsluitsel over verhoor Teeven in zaak-Van Rey
OM heeft niet gelekt in zaak-Van Rey
LIVE: Tweede zittingsdag regiezitting Van Rey
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen