Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey: 'Teeventap bewijst dat lekken normaal is'

Geplaatst opmaandag 4 april 2016 - 15:04

Het verdwenen telefoongesprek tussen Jos van Rey en Fred Teeven had moeten bewijzen dat het heel normaal is dat er binnen een politieke partij wordt gesproken over benoemingen van bijvoorbeeld burgemeesters.

Dat zei de Roermondse VVD'er maandagmiddag tijdens de eerste zittingsdag in de zaak tegen hem.

Lek
Van Rey wordt ervan beschuldigd geheime informatie uit de vertrouwenscommmissie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond te hebben gelekt. Van Rey had daarover contact met sollicitanten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg, allebei net als Van Rey uit de VVD-stal.

Klankborden
Volgens Van Rey is het in Nederland de normaalste zaak van de wereld dat er binnen een politieke partij 'geklankbord' wordt over zulke benoemingen, zoals hij het zelf omschrijft. Zowel Offermanns als Zwijnenberg kregen tijdens de sollicitatieprocedure tips van Van Rey. Tips die volgens hem ook aan andere kandidaten zijn gegeven, door hun eigen partij.

Verdwenen gesprek
In het bewuste, verdwenen telefoontje met staatssecretaris Fred Teeven zou Van Rey gevraagd hebben hoe het zit met een andere sollicitant, politiekorpschef Bryan Rookhuijzen. Van Rey wilde van Teeven weten of die inderdaad bij de VVD zou zitten. Teeven zou dat tegen Van Rey bevestigd hebben, zegt Van Rey nu.

Lees ook: Van Rey: 'Lekken bij burgemeestersbenoeming heel normaal'

Achterhaald
Met dat telefoontje had Van Rey willen aantonen dat de gemeentewet, waarin de vertrouwelijkheid rond burgemeestersbedoelingen is vastgelegd, achterhaald is en dat door zulke gesprekken allerlei benoemingen worden geregeld. Daarbij is de geheimhouding volgens Van Rey alleen bedoeld om de namen van sollicitanten te beschermen.

"Want iedere politieke partij begeleidt zijn eigen kandidaten bij zulke benoemingen", zegt de Roermondse politicus daarover.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rechtbank verwerpt nader onderzoek naar 'Teeven-tap'
Oorzaak storing telefoontap-Van Rey blijft onduidelijk
Jos van Rey
Onthullingen over telefoontap Teeven en Van Rey op komst
‘Teeventap met opzet verloren’
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen