Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey: 'Rancuneuze ondernemer tipte justitie'

Geplaatst opzondag 1 mei 2016 - 11:30

Een 'rancuneuze ondernemer, een baggeraar' staat aan de basis van het justitieel onderzoek tegen ex-wethouder Jos van Rey van Roermond.

Dat beweert Van Rey in een interview met de Volkskrant.

Terugpakken
Volgens hem is de ondernemer de informant geweest die de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en Dagblad De Limburger heeft getipt.
In het interview zegt Van Rey dat de man het gemeentebestuur van Roermond verwijt dat zijn bedrijf failliet is gegaan. "Dat is niet terecht, maar hij kondigde aan dat hij me wilde terugpakken", aldus Van Rey.

Onjuiste meldingen
De ex-wethouder stelt dat acht van de negen meldingen die hij zou hebben gedaan, niet kloppen. "
Hij heeft aantoonbaar onjuiste meldingen gedaan over een aantal grote projecten in Roermond. Toch wordt hij betrouwbaar geacht, hetgeen ik onvoorstelbaar vind", zo citeert de Volkskrant Van Rey.

Alleen de melding dat Van Rey met projectontwikkelaar en vriend Piet van Pol naar vastgoedbeurzen ging, klopt. "Maar dat was niets nieuws en alom bekend. Het had ook al in de krant gestaan", zegt de ex-wethouder nog.

Walraven
De naam van de ondernemer wordt niet genoemd in het artikel, maar het zou gaan om het baggerbedrijf Walraven. Dat ging in 2008 failliet. Tijdens de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak - op 14 april - noemde Van Rey die naam al tussen neus en lippen door. Hij vertelde toen dat Walraven één van de 33 bedrijven was die de verkiezingscampagne van de VVD-Roermond financieel ondersteunde. Dat zou één keer zijn gebeurd. "U kent die naam wel", sneerde Van Rey toen naar het Openbaar Ministerie.

Op 10 mei wordt het proces tegen hem hervat met het requisitoir van het Openbaar Ministerie. Die komt dan ook met de strafeis. Van Rey wordt verdacht van corruptie, witwassen, verkiezingsfraude en lekken uit de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen