Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey krijgt voorwaardelijke celstraf van één jaar

Geplaatst opwoensdag 20 december 2017 - 12:26

De Roermondse politicus Jos van Rey heeft woensdag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden gekregen.

Het Hof acht bewezen dat de ex-wethouder van Roermond heeft gesjoemeld tijdens zijn wethouderschap. De 72-jarige Van Rey mag ook twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden. Wel mag hij Statenlid en gemeenteraadslid zijn in die periode.

Niet eens
Het Hof gaat in de veroordeling deels mee in de lijn van het Openbaar Ministerie (OM). Zij was het niet eens met de werkstraf die de rechtbank eerder opgelegd had. Het OM eiste daarom in hoger beroep twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Omkoperij
Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Volgens de rechters raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Veel te ver
Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar de rechter hield rekening met onder meer hun hoge leeftijd. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. Het meent dat Van
Rey veel te ver is gegaan met Van Pol. Van Rey had zich telkens moeten afvragen of het zijn van wethouder met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille wel verenigbaar was met die vriendschap, aldus het hof.

Sollicitatie
De veroordeling van Van Rey geldt ook onder meer het lekken van vertrouwelijk informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Ook dit feit nam het hof hoog op.

Ook projectontwikkelaar Van Pol kreeg woensdag zijn straf te horen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van negen maanden voor het omkopen van Van Rey.

Lees ook: Ook voorwaardelijke celstraf projectontwikkelaar Van Pol

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen