Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey krijgt voorwaardelijke celstraf van één jaar

Geplaatst opwoensdag 20 december 2017 - 12:26

De Roermondse politicus Jos van Rey heeft woensdag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden gekregen.

Het Hof acht bewezen dat de ex-wethouder van Roermond heeft gesjoemeld tijdens zijn wethouderschap. De 72-jarige Van Rey mag ook twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden. Wel mag hij Statenlid en gemeenteraadslid zijn in die periode.

Niet eens
Het Hof gaat in de veroordeling deels mee in de lijn van het Openbaar Ministerie (OM). Zij was het niet eens met de werkstraf die de rechtbank eerder opgelegd had. Het OM eiste daarom in hoger beroep twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Omkoperij
Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Volgens de rechters raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Veel te ver
Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar de rechter hield rekening met onder meer hun hoge leeftijd. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. Het meent dat Van
Rey veel te ver is gegaan met Van Pol. Van Rey had zich telkens moeten afvragen of het zijn van wethouder met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille wel verenigbaar was met die vriendschap, aldus het hof.

Sollicitatie
De veroordeling van Van Rey geldt ook onder meer het lekken van vertrouwelijk informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Ook dit feit nam het hof hoog op.

Ook projectontwikkelaar Van Pol kreeg woensdag zijn straf te horen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van negen maanden voor het omkopen van Van Rey.

Lees ook: Ook voorwaardelijke celstraf projectontwikkelaar Van Pol

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen