Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rey krijgt ruim genoeg voorkeursstemmen voor zetel

Geplaatst opvrijdag 20 maart 2015 - 16:04

Jos van Rey wordt waarschijnlijk lid van Provinciale Staten.

Hij heeft daar in elk geval ruim voldoende stemmen voor gekregen, blijkt uit de voorlopige uitslagen.

Om voor een voorkeurszetel in aanmerking te komen, moet een kandidaat een kwart van het aantal stemmen hebben dat nodig is voor één Statenzetel.

Thuisstad
Dat komt in dit geval neer op iets minder dan 2100 voorkeursstemmen. Van Rey kreeg in zijn thuisstad Roermond 1802 stemmen. Daarnaast stemden 270 mensen in buurgemeente Roerdalen op hem.

40 procent
Jos van Rey was in totaal goed voor 3801 stemmen. Dat is 40 procent van het totaal aantal stemmen dat de partij behaalde. Hij heeft volgens de kieswet dan ook recht op de ene zetel die de Volkspartij Limburg behaalde.

Aan de partij
De partij van Van Rey, de Volkspartij Limburg, kreeg één zetel in de Staten. Van Rey was lijstduwer. In dat geval is het aan de partij om te beslissen of de zetel wordt ingenomen door de lijsttrekker of door de kandidaat met genoeg voorkeursstemmen.

Van Rey zelf heeft eerder aangegeven dat hij Statenlid zou worden als hij genoeg voorkeursstemmen zou krijgen. Dat zou dan ten koste gaan van lijsttrekker Vincent Zwijnenberg.

Lees ook: 'Jos van Rey gaat zetel bezetten in Limburgs Parlement'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Volkspartij Limburg hoopt op twee of drie zetels
Dinsdag duidelijkheid over zetel Jos van Rey
Optimisme bij Volkspartij Limburg
Roermond helpt Volkspartij aan statenzetel
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen