Overslaan en naar de inhoud gaan

'Van Rey en Van Pol terecht veroordeeld'

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 13:08

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad ziet geen reden om het vonnis tegen oud-wethouder Jos van Rey van Roermond te vernietigen.

Hij vindt dat het in stand moet blijven.

Onafhankelijk
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad. Die staat het vrij om het al dan niet te volgen. Maar een advies van een advocaat-generaal legt wel vaak heel wat gewicht in de schaal.

Gevangenisstraf
Van Rey is bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen het vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Die veroordeelde hem in de december 2017 tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming in Roermond, witwassen en het ronselen van stemmen.

Zaken
Volgens het gerechtshof had Van Rey in zijn contacten met projectontwikkelaar Piet van Pol bestuurlijk werk en privé-zaken door elkaar laten lopen. Dat zij al jarenlang bevriend waren, deed er niet toe.

Uitspraak
De Hoge Raad beoordeelt of bij een uitspraak het recht goed is uitgelegd en toegepast. Met andere woorden of alle aspecten op een goede manier zijn meegewogen. De Hoge raad heeft niet als taak een zaak inhoudelijk helemaal over te doen.

Negen maanden
Ook Piet van Pol zelf heeft de Hoge Raad om vernietiging van het vonnis van het Gerechtshof gevraagd. Hij kreeg negen maanden voorwaardelijk en een geldboete van 40 duizend euro opgelegd.
Ook in deze zaak adviseert de advocaat-generaal het vonnis in stand te houden.

Volgens de huidige planning doet de Hoge Raad op 25 juni uitspraak in beide zaken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen