Overslaan en naar de inhoud gaan

'Van Rey en Van Pol terecht veroordeeld'

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 13:08

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad ziet geen reden om het vonnis tegen oud-wethouder Jos van Rey van Roermond te vernietigen.

Hij vindt dat het in stand moet blijven.

Onafhankelijk
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad. Die staat het vrij om het al dan niet te volgen. Maar een advies van een advocaat-generaal legt wel vaak heel wat gewicht in de schaal.

Gevangenisstraf
Van Rey is bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen het vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Die veroordeelde hem in de december 2017 tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming in Roermond, witwassen en het ronselen van stemmen.

Zaken
Volgens het gerechtshof had Van Rey in zijn contacten met projectontwikkelaar Piet van Pol bestuurlijk werk en privé-zaken door elkaar laten lopen. Dat zij al jarenlang bevriend waren, deed er niet toe.

Uitspraak
De Hoge Raad beoordeelt of bij een uitspraak het recht goed is uitgelegd en toegepast. Met andere woorden of alle aspecten op een goede manier zijn meegewogen. De Hoge raad heeft niet als taak een zaak inhoudelijk helemaal over te doen.

Negen maanden
Ook Piet van Pol zelf heeft de Hoge Raad om vernietiging van het vonnis van het Gerechtshof gevraagd. Hij kreeg negen maanden voorwaardelijk en een geldboete van 40 duizend euro opgelegd.
Ook in deze zaak adviseert de advocaat-generaal het vonnis in stand te houden.

Volgens de huidige planning doet de Hoge Raad op 25 juni uitspraak in beide zaken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen