Overslaan en naar de inhoud gaan

'Van Rey en Van Pol terecht veroordeeld'

Geplaatst opdinsdag 14 mei 2019 - 13:08

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad ziet geen reden om het vonnis tegen oud-wethouder Jos van Rey van Roermond te vernietigen.

Hij vindt dat het in stand moet blijven.

Onafhankelijk
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad. Die staat het vrij om het al dan niet te volgen. Maar een advies van een advocaat-generaal legt wel vaak heel wat gewicht in de schaal.

Gevangenisstraf
Van Rey is bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen het vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Die veroordeelde hem in de december 2017 tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming in Roermond, witwassen en het ronselen van stemmen.

Zaken
Volgens het gerechtshof had Van Rey in zijn contacten met projectontwikkelaar Piet van Pol bestuurlijk werk en privé-zaken door elkaar laten lopen. Dat zij al jarenlang bevriend waren, deed er niet toe.

Uitspraak
De Hoge Raad beoordeelt of bij een uitspraak het recht goed is uitgelegd en toegepast. Met andere woorden of alle aspecten op een goede manier zijn meegewogen. De Hoge raad heeft niet als taak een zaak inhoudelijk helemaal over te doen.

Negen maanden
Ook Piet van Pol zelf heeft de Hoge Raad om vernietiging van het vonnis van het Gerechtshof gevraagd. Hij kreeg negen maanden voorwaardelijk en een geldboete van 40 duizend euro opgelegd.
Ook in deze zaak adviseert de advocaat-generaal het vonnis in stand te houden.

Volgens de huidige planning doet de Hoge Raad op 25 juni uitspraak in beide zaken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen