Overslaan en naar de inhoud gaan

Van legbatterij naar scharrelbomen voor kippen Castenray

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 18:29

Een van de Limburgse boeren die wil dat de overheid inzet op duurzame landbouw, is pluimveehouder Eric Thielen uit Castenray.

Precies een jaar geleden werden zijn kippen geleverd. Lamberdina's Hoeve in Castenray telt er veertigduizend. Ze worden als prinsesjes behandeld zegt Eric Thielen. Hij gooide het roer compleet om. Met dank aan zijn oma. "Mijn oma Lamberdina had op deze grond tussen de bomen vierduizend kippen lopen. Met de technieken van nu doe ik eigenlijk precies hetzelfde. De kippen kunnen doen en laten waar ze zin in hebben".

Kringlooplandbouw
Thielen is een van de landbouwers die het 10-puntenplan onderschrijft dat dinsdag is overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten en, in Limburg, aan landbouwdeputé Hubert Mackus. Het plan uit de koker van verschillende natuur- en landbouworganisaties wil dat er wordt ingezet op kringlooplandbouw. Dat betekent dat de stoffen die een landbouwer in een bepaald gebied gebruikt, ook weer terugkomen.

Lees ook: Boeren en natuurbeschermers lopen voor kringlooplandbouw

Missie
Voor Eric Thielen is met Lamberdina's Hoeve een droom uitgekomen. Er moet geld verdiend worden. Net als vroeger. Maar de pluimveehouder uit Castenray had een missie. "Iedere generatie erft een arbeidsproces. Ik ben begonnen met legbatterijen. Dat was niet anders. Toen kwam de omslag en daar heb ik dagelijks plezier van."

Dames
Hij heeft het over 'zijn dames' als hij over de leghennen praat. "Het is een cyclus. Goed zijn voor de dieren, het milieu, het product en de consument. Dit bedrijf op deze schaal met zoveel ruimte voor de kippen heb ik kunnen realiseren omdat het allemaal eigen grond is. Dat is niet voor iedere collega-pluimveehouder weggelegd."

Duurzaam
De kippenmest die zijn dames produceren gaat naar compostbedrijf Heereco in Broekhuizen. Daar verwerken ze wekelijks 1200 ton verse kippenmest tot compost waar champignons op worden gekweekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen