Overslaan en naar de inhoud gaan

Van legbatterij naar scharrelbomen voor kippen Castenray

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 18:29

Een van de Limburgse boeren die wil dat de overheid inzet op duurzame landbouw, is pluimveehouder Eric Thielen uit Castenray.

Precies een jaar geleden werden zijn kippen geleverd. Lamberdina's Hoeve in Castenray telt er veertigduizend. Ze worden als prinsesjes behandeld zegt Eric Thielen. Hij gooide het roer compleet om. Met dank aan zijn oma. "Mijn oma Lamberdina had op deze grond tussen de bomen vierduizend kippen lopen. Met de technieken van nu doe ik eigenlijk precies hetzelfde. De kippen kunnen doen en laten waar ze zin in hebben".

Kringlooplandbouw
Thielen is een van de landbouwers die het 10-puntenplan onderschrijft dat dinsdag is overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten en, in Limburg, aan landbouwdeputé Hubert Mackus. Het plan uit de koker van verschillende natuur- en landbouworganisaties wil dat er wordt ingezet op kringlooplandbouw. Dat betekent dat de stoffen die een landbouwer in een bepaald gebied gebruikt, ook weer terugkomen.

Lees ook: Boeren en natuurbeschermers lopen voor kringlooplandbouw

Missie
Voor Eric Thielen is met Lamberdina's Hoeve een droom uitgekomen. Er moet geld verdiend worden. Net als vroeger. Maar de pluimveehouder uit Castenray had een missie. "Iedere generatie erft een arbeidsproces. Ik ben begonnen met legbatterijen. Dat was niet anders. Toen kwam de omslag en daar heb ik dagelijks plezier van."

Dames
Hij heeft het over 'zijn dames' als hij over de leghennen praat. "Het is een cyclus. Goed zijn voor de dieren, het milieu, het product en de consument. Dit bedrijf op deze schaal met zoveel ruimte voor de kippen heb ik kunnen realiseren omdat het allemaal eigen grond is. Dat is niet voor iedere collega-pluimveehouder weggelegd."

Duurzaam
De kippenmest die zijn dames produceren gaat naar compostbedrijf Heereco in Broekhuizen. Daar verwerken ze wekelijks 1200 ton verse kippenmest tot compost waar champignons op worden gekweekt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen