Overslaan en naar de inhoud gaan

Van legbatterij naar scharrelbomen voor kippen Castenray

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 18:29

Een van de Limburgse boeren die wil dat de overheid inzet op duurzame landbouw, is pluimveehouder Eric Thielen uit Castenray.

Precies een jaar geleden werden zijn kippen geleverd. Lamberdina's Hoeve in Castenray telt er veertigduizend. Ze worden als prinsesjes behandeld zegt Eric Thielen. Hij gooide het roer compleet om. Met dank aan zijn oma. "Mijn oma Lamberdina had op deze grond tussen de bomen vierduizend kippen lopen. Met de technieken van nu doe ik eigenlijk precies hetzelfde. De kippen kunnen doen en laten waar ze zin in hebben".

Kringlooplandbouw
Thielen is een van de landbouwers die het 10-puntenplan onderschrijft dat dinsdag is overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten en, in Limburg, aan landbouwdeput├ę Hubert Mackus. Het plan uit de koker van verschillende natuur- en landbouworganisaties wil dat er wordt ingezet op kringlooplandbouw. Dat betekent dat de stoffen die een landbouwer in een bepaald gebied gebruikt, ook weer terugkomen.

Lees ook: Boeren en natuurbeschermers lopen voor kringlooplandbouw

Missie
Voor Eric Thielen is met Lamberdina's Hoeve een droom uitgekomen. Er moet geld verdiend worden. Net als vroeger. Maar de pluimveehouder uit Castenray had een missie. "Iedere generatie erft een arbeidsproces. Ik ben begonnen met legbatterijen. Dat was niet anders. Toen kwam de omslag en daar heb ik dagelijks plezier van."

Dames
Hij heeft het over 'zijn dames' als hij over de leghennen praat. "Het is een cyclus. Goed zijn voor de dieren, het milieu, het product en de consument. Dit bedrijf op deze schaal met zoveel ruimte voor de kippen heb ik kunnen realiseren omdat het allemaal eigen grond is. Dat is niet voor iedere collega-pluimveehouder weggelegd."

Duurzaam
De kippenmest die zijn dames produceren gaat naar compostbedrijf Heereco in Broekhuizen. Daar verwerken ze wekelijks 1200 ton verse kippenmest tot compost waar champignons op worden gekweekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen